System Preferences

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Dombi (vitalap | szerkesztései) 2011. december 21., 13:47-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

Mire szolgál a System Preferences?

A Mac OS X operációs rendszer alatt a legtöbb (alap) felhasználói, hálózati és egyéb rendszer beállítás a System Preferences programban végezhető el. A System Preferences egyszerűen érhető el a bal felső sarokban levő Alma menün keresztül, vagy az "/Applications/System Preferences" helyen.

A System Preferences egy összefogó program, amely több kisebb alrészből áll. Ezek az alrészek mind elérhetőek a megfelelő ikonra történő kattintással, ahonnan már a részletesebb beállítások végezhetőek el.

A következő képen a System Preferences (rendszer beállítások) alkalmazás ablakát tekinthetitek meg. Az egyes ikonok a rendszer bizonyos tulajdonságának beállítására szolgálnak, amelyek kategóriákba lettek rendezve. Az adott ikonra történő kattintással érhető el az adott funkció beállításának ablaka. Ebbe a fő menübe a legfelső "Show All" gombbal léphetsz vissza bármikor.

Kép:System_preferences.png

Mik a System Preferences elemei?

A következő elemek tartoznak a System Preferences-be. Itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszer fejlődésével az Apple át rendszeresen átnevezi ezeket az elemeket. Mi igyekszünk mindig a legfrissebb állapotra vonatkozó információkat közölni.

Personal

Appearance

System Preferences - Appearance panel
 • Appearance: a kezelőfelület alapszíne (gombok, programmenük, ablakok, stb.) színe
 • Highlight Color: a rendszerben és programokban használt szövegkijelölés (kijelölt szöveg) színe
 • Place scroll arrow: az ablakokban található csuszkák nyilainak beállítása. Az "At top and bottom" a csúszka mindkét oldalán elhelyezi a nyilakat, míg a "Together" opció egyik oldalra helyezi mindkettő nyilat.
 • Click in the scroll bar to: a különböző alkalmazásokban látható csúszka működésére utal. Amennyiben a felhasználó a csúszka közepére kattint a "Jump to the next page" beállítás egy oldallal lejjebb mozdítja majd a megjelenített dokumentumot, míg a "Jump to here" beállítás a dokumentum csúszkával arányos részére viszi majd a felhasználót az adott ablakon belül.
 • Use smooth scrolling: bekapcsolt állapotban a programokban történő ablakmozgatás egyenletesebb lesz (bár régebbi, lassabb számítógépek esetében valószínű kicsivel lassabb is).
 • Double-click a window's title bar to minimize: ezzel a beállítással bármely ablak főcímére duplán kattintva az ablak le lesz kicsinyítve és a Dock-ba kerül (ezt hívják Minimize vagy magyarul minimalizáló effektnek).
 • Number of recent Items: az Alma menü Recent Items pontja alatt megtalálhatóak a nemrég használt programok, dokumentumok és felcsatlakozott szerverek. Ebben a pontban megadható ezen elemet száma, vagy akár ki is kapcsolható azok megjelenítése (None-ra állítva).
 • Font smoothing style: ez határozza meg a képernyőn megjelenített élsimítás (angolul Anti-Aliasing) mértékét.
 • Use LCD font smoothing when available: betűk élsimítását tudjuk bekapcsolni (ott amely programok ezt használják is)
 • Turn off text smoothing for font sizes X and smaller: képernyőn, az itt beállított betűmérettel megegyező és annál kisebb betűk NEM lesznek elsimítva.

Desktop & Screen Saver

Itt az íróasztal háttérképét (Desktop) és a kijelzőhöz alkalmazott képernyőkímélőt állíthatjuk be. Az ikon kiválasztása után, az ablak felső részén kettő újabb fül jelenik majd meg "Desktop" és "Screen Saver" néven.

 1. Desktop
  A Desktop alatt az íróasztalunk háttékképét állíthatjuk be. Sztenderd telepítés mellett az Apple számos képernyőkímélőt mellékelt az operációs rendszer mellé. Ezek témák szerint (Nature - természet, Plants - növények, stb.) mappákba lettek rendezve és a bal oldali mezőben lettek felsorakoztatva. Ezek egyikét kijelölve az adott mappában található képek jelennek meg a jobb oldali mezőben. Természetesen saját magunk is megadhatunk képeket. Ennek a legegyszerűbb módja a kép dokumentum ikonjának megragadása és a jobb oldali mezőre történő rádobása. A bal oldali mező "Choose Folder..." parancsával újabb képeket tartalmazó mappát jelölhetünk ki.
  A Mac OS X operációs rendszer felkínálja a kijelölt mappában tárolt képek automatikus, időközönkénti cserélését. Ezt az ablak alján található "Change picture" mező bekapcsolásával érhetjük el. A rögtön mellette levő lehúzható menüben pedig beállíthatjuk a képek váltásának gyakoriságát.
 2. Screen Saver
  A Screen Saver fül alatt állítható be a rendszer alapértelmezett képernyőkímélője. A bal oldali mezőben található listáról választható ki az rendszerre feltelepített képernyőkímélők egyike. Az alsó vízszintes csúszkával adható meg a képernyő aktiválásának időpontja.
  A "Hot Corners..." gomb megnyomásával állíthatóak be a képernyőkímélőt aktiváló képernyő sarkok.

Dock

System Preferences - Dock panel
A Dock-ról a következő cikkben részletesen is olvashattok: Dock


Itt a Mac OS X dokkolóját tudjuk szabályozni.

 • Size: a dokk mérete. A csúszkával tudjuk meghatározni, mekkora legyen a dokk magassága, ezzel együtt a rajta található ikon négyzetek szélességét és magasságát is megadjuk.
 • Magnification: nagyítás effekt. Ha bekapcsoljuk, akkor az a dokk ikon, amelyre a kurzort ráhelyezzük, a többihez képest felnagyul a szomszédjaival együtt. Ez mintegy kiemeli az épp kattintandó ikont.
 • Position on screen a dokk helye az asztalon. Alapértelmezésben lent (Bottom) helyezkedik el, de balra (Left) és jobbra (Right) is helyezhetjük.
 • Minimize using ablak dokkolása soráni effektus.
  • Genie effect: látványos, az ablak minimalizálásakor "lehullámzik" a dokkba és nagyításkor ugyanez vissza.
  • Scale effect: hagyományos proporcionális (aránytartó) átmenet.
 • Animate opening application: ha ez be van kapcsolva, a frissen indított program párszor felugrik a dokkból (Bounce).
 • Automatically hide and show the Dock: dokk automatikus elrejtése. Ha nem használjuk a dokkot, akkor az kicsúszik a képből. Amint odavisszük a kurzort, az előcsusszan megint rejtekéből.

Tipp

 • Ha ablak minimalizálásakor nyomvatartjuk a Shift gombot, a Genie vagy Scale áttűnés lassítva fog megtörténni, az ablak csigalassúsággal csúszik a dokkba, ill. jön elő onnan.

Exposé & Spaces

System Preferences - Exposé & Spaces panel
Itt a fent megnevezett két funkció aktiválását tudjuk beállítani billentyűre, egérgombra, illetve képernyő "forró pontjaira" (olyan területek, melyre rávíve az egeret aktivizáljuk a megadott funkciót).
 • Active Screen Corners - a megadott képernyő sarok aktiválni fogja a beállított funkciót. Itt a következő lehetőségek közül tudunk választani:
  • All Windows - Az Exposé lekicsinyíti az összes ablakot a képernyőn
  • Application Windows - a fenti funkció, csak az aktív program ablakaival
  • Desktop - eltűnnek az ablakok a képernyőről felfedve az asztal tartalmát
  • Dashboard - előugrik a műszerfal.
  • Start Screen Saver - a képernyővédő elindítása
  • Disable Screen Saver - a képernyővédő kikapcsolása
 • Keyboard and Mouse Shortcuts - billentyű és egér gyorsbillentyűk: ezek beállításával határozhatjuk meg az adott funkció elindítását. A funkciókat lásd a fenti felsorolásban.

Az Exposé a Mac OS X 10.3-as változata óta elérhető igen hasznos funkció. Segítségével a képernyőn levő ablakokat húzhatjuk annyira össze, hogy egyszerre lássuk őket, így könnyedén választhatunk belőlük. Egyikre kattintva visszaugranak az ablakok a helyükre és a kiválasztott (ha van) lesz legfelül. A funkció jelentősége kisebb képernyővel ellátott gépek - laptopok - esetén igen nagy, ahol már kisebb mennyiségű ablak is zsúfolt hatást kelt a képernyőn és nem lehet egymás mellé tenni őket. Ilyenkor Exposé segítségével igen egyszerűvé válik a gyors ablakválasztás.

A Dashboard (magyarul Műszerfal) olyan "második" asztal vagy képernyő, melyre számos apró segédeszközt (ún. widgetet ) helyezhetünk fel. Ilyenek pl. kalendárium, jegyzet ragaszok, szótár, időjárás előrejelzés, tőzsdei árfolyam, számológép és még sok hasonló apróság. Egy megadott gyorsbillentyűvel vagy egérgombbal előhívhatjuk a műszerfalat, teszünk-veszünk a segédeszközeinkkel, majd eltüntetjük az egészet addig, amíg megint szükségünk lesz rá. A Dashboard legfőbb célja olyan felületet biztosítani, ahol apró de fontos dolgokat használhatunk, melyekre rövid ideig van szükség, de gyakran és gyorsan elérve őket.

A Spaces az íróasztalunk Megnövelésére szolgál. Ez a megoldás a Unix alapú rendszereken már nagyon rég óta elterjedt. Tulajdonképpen arról van szó, hogy több testreszabott íróasztalt használhatunk. Mac OS X alatt az íróasztalok számát is be tudjuk állítani. Beállíthatjuk azt is, hogy mondjuk a Safari az 1-es asztalon működjön és mondjuk az iPhoto a 2-esen. Így, ha mondjuk kisebb képernyővel rendelkezünk, könnyen rendszerezhetjük a munkafolyamatainkat. Egy szoftverben nem kell becsuknunk az ablakokat, mert elég csak egy másik felületre kapcsolnunk.

Tipp

 • A menü kinyitásakor ha nyomva tartjuk valamelyik módosító billentyűt (Alma, Alt, Shift, Control), annak jele a menüpontok mellett meg fog jelenni. Ez azt jelenti, hogy a fent beállított funkció csak akkor indul el, ha a sarokba vitt egér mellett nyomvatartjuk az így beállított módosító billentyűt.

Language & Text

Itt állíthatóak be a Mac OS X operációs rendszer által felkínált nyelvekhez tartozó tulajdonságok.

 1. Language
  A Mac OS X operációs rendszerben az egyes szoftverekhez különböző nyelvű lokalizáció lehetnek alapból beépítve. Maga a rendszer, az itt beállított sorrend szerint próbálja majd azokat a nyelveket használni. Ez annyit jelet, ha legfelül a "Magyar" kifejezés található és az adott szoftver magyar lokalizációt tartalmaz, akkor magyarul fog elindulni. Amennyiben a listában látható legfelső nyelv nem létezik a szoftver lokalizációi között, a rendszer a sorrendben következő nyelvvel próbálkozik újra.
  • Edit List - it kapcsolhatóak be a listában megjelenítendő nyelv lehetőségek.
 2. Formats
  Itt állítható be a rendszer által használt idő, dátum és szám kezelési formátum, valamint az alapértelmezett ország és pénznem. Itt lehet beállítani azt is, hogy a menübáron milyen legyen az óra/dátum kijelzés. Pl. a "Dates" mezőben a Customize gomb segítaégével előhívod a szerkesztőablakot. Itt kijelölöd iket szeretnél látni (pl. Month, Day of Month, Day of Week) Ezeket kimásolod (Alma+c). Innen a "Cancel"(mégse) választásával távozol. Ezután a Times mező "Customize" gombjára kattintva előhívod az idő formátum szerkesztő ablakot. A Show listából kiválasztod a "Medium" formátumot. Ekkot megjelenik, a szerkesztősorban, hogy miket jelenít meg a menübáron. Ide kell beilleszteni (Alma+v) a Dátumból kimásolt tartalmat. Ezután kedved szerint megformázod, és Az "ok" gombal nyugtázod akaratod. ha mindent jól csináltál. Azonnal látod a vátozást, és már a dátumot is mutatja az óra.
 3. Input Menu
  Itt kapcsolhatóak be a különböző külföldi billentyűzetkiosztások.

Security

System Preferences - Security panel
A számítógépünkön tárolt adat biztonságos tárolását kezelhetjük itt. A Mac OS X operációs rendszerbe épített File Vault megoldás az ipar által elfogadott és szabványos AES-128 kódolásra épült és a felhasználó teljes "home" mappáját védi. A kódolás és dekódolás automatikusan történik az adatok használata közben. Az kódolt adatokat csakis a felhasználó jelszavának birtokában lehet megtekinteni/megnyitni.
 • Set Master Password - itt adható állítható be a File Vault adminisztrációs jelszó. Erre akkor lehet szükség, ha az adott felhasználó elfelejtette volna a saját jelszavát és az adatokhoz hozzá szeretne férni. A felhasználói, vagy "Master" jelszó tudta nélkül nem lehet hozzáférni a kódolt adathoz.
 • Turn On FileVault - a File Vault itt kapcsolható ki/be.

Egyéb biztonsági beállítások:

 • Require password to wake this computer from sleep on screen saver - itt kapcsolható be a rendszer alvás (sleep), vagy képernyővédő használata utáni jelszó használata.
 • Disable automatic login - a számítógép indítása utáni automatikus belépés kapcsolható ki/be.
 • Require password to unluck each secure system preference - bekapcsolt állapotban a System Preferences minden beállításának megváltoztatásához adminisztrátori jelszóra lesz szükség.
 • Log out after X minutes of inactivity - bekapcsolt állapotban, a számítógép inaktív állapotában, a megadott időtartam után kijelentkezik a rendszer.
 • Use secure virtual memory - biztonságosabb virtuális memória használata.
 • Disable remote control infrared receiver - az infravörös távirányítók használatának kikapcsolása (bepipálva ki van kapcsolva).

Spotlight

Search Results
 1. Drag categories to change order in which results appear: itt megadható, hogy a Spotlight kereső technika mely elemekre kesessen rá. A bekapcsolt elemek mind meg fognak jelenni a keresés közben (feltéve, hogy a találatok között szerepel majd ilyen típusú elem is). Ezek a típusok egyszerűen sorrendbe is rendezhetőek az egér segítéségével. Amennyiben a felhasználó az e-mail üzeneteit szerené majd legelőször keresni, a Mail Messages típusnak kell legelőre kerülnie.
 2. Spotlight menu keyboard shortcut: itt megadható az a gyors billentyűzet-kombináció, amely segítségével a Spotlight keresőmezője automatikusan lenyitható (egér kattintás nélkül).
 3. Spotlight window keyboard shortcut: az itt megadott gyors billentyűzet kombináció a Spotlight kereső-ablak megjelenítésére szolgál.
Privacy
 1. Prevent Spotlight from searching these locations: a lista alján található "+" jellel megadhatóak azok a helyek (merevlemezek, mappák, stb.), ahol a Spotlight semmiképp se keressen.

Hardware

CDs & DVDs

Itt meghatározhatjuk, hogy mi történjen, ha üres, zenei, fotó vagy videó CD-t, ill. DVD-t helyezünk a gépbe. Ezekben az esetekben az alábbi lehetőségek közül választhatunk:

 • "Ask what to do" - minden alkalommal felteszi nekünk a rendszer a kérdést, mit tegyen, ha az adott típusú hordozót teszünk be az olvasóba. Ezek ugyazok lesznek, mint a következő lehetőségek.
 • "Open alkalmazásnév" - itt valamely rendszertartozék nevét (Finder, iTunes, Disk Utility, stb.) olvashatjuk. A kiválasztott program fogja megnyitni a behelyezett médiát olvasásra, írásra, karbantartásra.
 • "Open other application..." - itt egy általunk feltelepített egyéb szoftvert tudunk megadni (pl. Roxio Toast).
 • "Run script..." - AppleScript program rendelése az eseményhez
 • "Ignore" - hagyja a rendszer figyelmen kívül az eseményt

Displays

Energy Saver

A számítógépünk energiatakarékossági képességeit tudjuk itt testreszabni. Főleg hordozható számítógépeknél lehet nagy segítség, mert pl. beállíthatjuk, hogy a laptopunk mennyire legyen takarékos pusztán akkuról való üzemeléskor (tápegység hiányában).

Graphics (grafika)

A két grafikus kártyát tartalmazó laptopok esetén (pl. az újabb MacBook Pro számítógépeknél), itt tudjuk beállítani, hogy melyik grafikus kártyát használja a rendszer. Azért van két kártya ezekben a rendszerekben, hogy amikor nincs szükség a jobb teljesítményre, akkor inkább az energiatakarékosabb (de lassabb) kártya működhessen. Ezzel is növelve a használati időt.
 • Better battery life: hosszabb használati idő (gyengébb grafikus kártya használata)
 • Higher performance: hosszabb használati idő (erősebb grafikus kártya használata)

Megjegyzés: A régebbi MacBook Pro számítógépeknél a grafikus kártya váltásához ki kell lépnünk a felhasználói fiókunkból, majd vissza. Erre fel is hívja a figyelmünket a rendszer. Az újabb gépek viszont már ki/belépés nélkül (azonnal) is át tudnak kapcsolni a két grafikus kártya között.

Show battery status in the menu bar

Ezt bekapcsolva a felső menüsorban megjelenik egy kis ikon, ami az akku töltöttségét és állapotát jelzi

Battery (akku) / Power Adapter (tápegység)

 • Computer Sleep: mennyi időnek kell eltelnie ahhoz úgy, hogy a számítógépet nem használjuk, hogy utána a számítógép elaludjon ("Never"-re állítva tudjuk kikapcsolni).
 • Display Sleep : mennyi időnek kell eltelnie ahhoz úgy, hogy a számítógépet nem használjuk, hogy utána a kijelző kikapcsoljon ("Never"-re állítva tudjuk kikapcsolni).
 • Put the hard disk(s) to sleep when possible: ha bizonyos ideig nem használjuk a számítógépet, akkor "kikapcsolja" a merevlemezt (lepörgeti a fejet)
 • Slightly dim the display when using this source: ha akkut használnuk, akkor csökkenti a kijelző fényerejét
 • Wake for network access: itt tudjuk engedélyezni, hogy hálózatról is vissza lehessen kapcsolni az alvó számítógépet
 • Automatically reduce brightness before display goes to sleep: alvás előtt bizonyos idővel csökkenti a kijelző fényerejét

File:20100804_SystemPreferences_EnergySaver.jpg

Keyboard

Mouse

Trackpad

A MacBook, MacBook Pro és MacBook Air számítógépeken található, a kurzor és az egér mozgatására szolgáló felületet hívjuk Trackpad-nek. A "Trackpad" panelen keresztül tudjuk beállítani ennek viselkedését. Ezek a beállítások nagyon hasonlítanak az egér beállításaihoz.

Legfelül

 • Tracking Speed: követési sebesség
 • Double-Click Speed: dupla-kattintás sebessége
 • Scrolling Speed: görgetési sebesség

One Finger (1 ujjas képességek)

 • Tap to Click: ha bekapcsoljuk, akkor érintéssel (fizikai kattintás nélkül) is tudunk kattintani
 • Dragging: ha bekapcsoljuk, akkor érintéssel (fizikai kattintás nélkül) is meg tudunk ragadni tárgyakat (ablakokat)
 • Drag Lock: ugyanaz mint az előző, csak mozgatás közben a már megragadt ablakról felemelhetjük az ujjunkat, majd folytathatjuk a mozgatást
 • Secondary Click: másodlagos kattintás (sokak jobb egér-gombos kattintásnak nevezik), kijelölhetjük, hogy a Trackpad melyik része szolgáljon erre a funkcióra

Two Finder (2 ujjas képességek)

 • Scroll: görgetés ki/bekapcsolása (itt lehet engedélyezni az iPhone-ról jól ismert "lendületes görgetést" is)
 • Rotate: forgatás, egyes programban különböző tárgyakat (pl. képeket) lehet forgatni. Ha ezt itt bekapcsoljuk, akkor a két ujjunk együttes forgatásával is használhatjuk ezt a képességet.
 • Pinch Open & Close: nagyítás-kicsinyítás, egyes programban különböző tárgyakat (pl. képeket) lehet nagyítani-kicsinyíteni. Ha ezt itt bekapcsoljuk, akkor a két ujjunk együttes összecsípésével, vagy egymástól távolításával is használhatjuk ezt a képességet.
 • Screen Zoom: a képernyőnkön megjelenített képet tudjuk nagyítani, kicsinyíteni vele
 • Secondary Click: másodlagos kattintás (sokak jobb egér-gombos kattintásnak nevezik), engedélyezhetjük, hogy 2 ujj használata esetén működjön ez a képesség

Three Fingers (3 ujjas képességek)

 • Swipe Up/Down for Exposé: Exposé elérése 3 ujj használata esetén (fel vagy le irányban kell mozgatnunk az ujjainkat)
 • Swipe Left/Right to Switch Applications: program váltás 3 ujjal (balra vagy jobbra kell mozgatnunk az ujjainkat, hogy váltsunk a programok között)

Fájl:20100804_SystemPreferences_Trackpad.jpg

Print & Fax

Sound

 1. Sound Effects - hangeffektus beállítások
  1. Choose an alert sound - figyelmeztető hangminta beállítása
  2. Play alerts and sound effects through - több hangkimenet esetén megadhatjuk, melyiken szóljon a figyelmeztetés
  3. Alert volume - figyelmeztetés hangereje
  4. Play user interface sound effects - a grafikus felület hangjok lejátszásának engedélyezése
  5. Play feedback when volume is changed - a hangerőszabályozó billentyűk nyomogatása során elhangzó "pittyegések" engedélyezése
  6. Output volume - általános kimeneti hangerő
  7. Mute - elnémítás
  8. Show volume in menu bar - hangerő szabályozó megjelenítése a menüsor jobb felső sarkában
 2. Output - hangkimeneti beállítások
  1. Choose a device for sound output - hangkimenet megadása (több kimenet esetén)
  2. Settings for the selected device: - az aktuálisan kiválasztott kimenet beállításai
  3. Balance - jobb-bal egyensúly (panoráma)
 3. Input - bemeneti beállítások
  1. Choose a device for sound input - bemeneti eszköz meghatározása (mikrofon, vonalszintű benenet, stb)
  2. Settings for the selected device: - az aktuálisan kiválasztott bemenet beállításai
  3. Input level - bemenő jelszint
  4. Input volume - bemenet hangerejének beállítása

Tipp

 • Ha használunk beszéd alapú kommunikációs szoftvert (iChat, Skype, stb.), érdemes mindig megnézni itt, hogy áll a mikrofon bemenő jelszintje. Erre mindig ügyeljünk, mert rossz beállítás esetén vagy nem hallanak minket, vagy túlszabályozáskor gerjedni kezd az egész és hangos sípolás, illetve sűrű visszhangozás lesz az eredménye.

Internet & Network

MobileMe

Network

Itt állíthatóak be a számítógép hálózati paraméterei.

ADSL/Kábel modem felhasználóknak


Bluetooth

Itt Bluetooth eszközeinket, pl. mobiltelefont, billentyűzetet, headsetet, egeret, Palmot konfigurálhatunk (csak működő Bluetooth adaptor esetén jelenik meg).

 • Settings - alapbeállítások
  • Discoverable: - más Bluetooth eszköz számára látható a gépünk.
  • Open Bluetooth Setup Assistant at startup... - ha Bluetooth billentyűzetet használuk, de bekapcsoláskor nem észleli a rendszer, akkor elindítja a Bluetooth segédet.
  • Allow Bluetooth devices to wake this computer - engedélyezhetjük, hogy Bluetooth eszköz felébressze gépünket alvásból
  • Show Bluetooth status in the menu bar - ha kipipáljuk, az OS X menüsorában balra meg fog jelenni a Bluetooth státusz ikon
 • Devices - felismert eszközök listája
 • Sharing - Bluetooth szolgáltatások megosztás
  • Bluetooth File Transfer - ha On-on van, akkor más Bluetooth eszközzel böngészhető gépünk fájlrendszere.
  • Folder other devices can browse: - ezt a mappát láthatják mások böngészéskor
  • Require pairing for security - csak párosítás után szabad böngészni gépünkön


Sharing

Itt általában a szolgáltatás- és internet megosztásokkal, ill. tűzfallal kapcsolatos beállításokat találhatjuk meg.

 1. Services - szolgáltatások. Itt kapcsolhatunk be és ki szolgáltatásokat (ami be van kapcsolva, amellett pipát találunk).
  1. Personal File Sharing - személyes fájlmegosztás. Ha be van kapcsolva, más Mac-ek csatlakozhatnak meghajtóinkra fájlcsere céljából (AFP protokoll).
  2. Windows Sharing - a fenti megosztási elv, csak Windows számítógépek számára (SMB protokoll).
  3. Personal Web Sharing - bekapcsolásával a gépünk helyi web szerverré válik (HTTP protokoll).
  4. Remote Login - titkosított távoli parancssoros elérést engedélyezünk (SSH)
  5. FTP Access - FTP fájlmegosztás engedélyezése.
  6. Apple Remote Desktop - az Apple saját monitorozó szoftverével (Apple Remote Desktop) vezérelhetjük távolról gépünket, ha ezt bekapcsoljuk.
  7. Remote Apple Events - engedélyezésével más Mac-es programok által küldött esemény-információkat fogadhatnak programjaink.
  8. Printer Sharing - nyomtatónkat megosztjuk.
  9. Xgrid - nagyteljesítményű párhuzamos számításokra alkalmas többgépes hálózatba kapcsolhatjuk gépünket.
 2. Firewall - tűzfal
  1. Start / Stop - a tűzfal ki- és bekapcsolása
 3. Internet - internet megosztása gépünkön (ha mi vagyunk a kapu a külvilágra)
  1. Computer Name - számítógépünk hálózati neve
  2. Share your connection from: - itt adjuk meg, hogy melyik fizikai vagy logikai csatlakozón keresztül kapcsolódik a gépünk az internetre. Ethernet, Bluetooth, stb.
  3. To computes using: az itt található listában azokat a csatlakozókat kell kipipálni, melyeken azok a gépek találhatóak, melyek rajtunk keresztül szertnék a netet használni.
Tipp
 • Hálózati névnek célszerű minél tömörebb nevet választani, amely csak angolszász betűket tartalmaz és egyéb írásjeleket lehetőleg nem
 • A tűzfalakról olvashatunk még a HupWiki idevonatkozó bejegyzésében.

System

Accounts

Itt hozható létre újabb felhasználó, illetve állítható be a felhasználó számítógép kezelési jogosultsága is. A bal oldali oszlopban találhatóak a számítógépet használni jogosult felhasználók. A "+" jellel újabb felhasználók hozhatóak létre. A jobb oldali fülekkel további beállítások végezhetőek el a kijelölt felhasználóra vonatkozóan, például a Password fül alján kérhetjük az Allow user to administer this computer opciót, ezzel adminisztrátor jogú felhasználót kapunk.
A bal oldali mező alján található Login Options gombbal beállíható a számítógép bekapcsolása után történő automatikus belépés is.
Megjegyzés: OS X alatt három fajta helyi felhasználó létezik. Az első a normál felhasználó, a második az administrator jogú (automatikusan ilyen a legelső létrehozott fiók, a többi opcionálisan lehet az), a harmadik a UNIX rendszereken szokásos root. A root mint fiók azonban biztonsági okokból alapban nem használható. Ha nem tudjuk, mi a root, valószínűleg sosem lesz rá szükségünk. Ha mégis, további információ a témáról olvasható a Rootuser szócikkben.

Classic

Date & Time

Parental Controls

Software Update

Speech

Startup Disk

Itt adhatjuk meg, újraindítás után melyik merevlemez melyik partíciójáról induljon a rendszer. A nagyobbik, felső részben mappákat látunk felsorolva nevükkel és a rajtuk található rendszerek nevével és verziószámával. Rájuk kattintva jelölhetjük ki a kívánt indítólemezt. Azonban nem csak a gépbe épített merevlemezről indíthatjuk gépünket, hanem rá csatlakoztatott külső meghajtóról, ill. hálózatról is.

 1. Restart - kijelölés után ezzel a gombbal indíthatjuk újra gépünket.
 2. Target Disk Mode... - Speciális, ún. Target módba helyezi gépünket. Ha így indítjuk el, akkor a gép tetszhalott állapotba kerül és a benne levő merevlemezt egy FireWire kábellel rákötött Mac közvetlenül látja, mintegy külső meghajtót. FIGYELEM! Target módban a beépített meghajtó teljesen védtelen bárminemű beavatkozás ellen!


Time Machine

Universal Access

Other

A Mac OS X operációs rendszerhez számos kiegészítőt lehet letölteni. Ezek egy része a System Preferences-ben helyezi el a beállításához használatos panelt. Ezek a kiegészítők általában itt, az "Other" rész alatt találhatóak meg.

QuickTime (Mac OS X 10.6 Snow Leopard előtt)

Itt a QuickTime multimédia alrendszert konfigurálhatjuk. Ez a panel 5 fülből áll:

 1. Register - ha megvásároltuk a QuickTime Pro-t, itt adhatjuk meg a licenc kódunkat.
 2. Browser - A böngészőbeli viselkedést itt állíthatjuk be
  1. Play movies automatically - Mozi letöltése után azonnal kezdje el a lejátszást a böngésző
  2. Save movies in disk cache - A böngészés közben letöltött mozikat mentse el a böngésző átmeneti tárolójába
  3. Empty Download Cache - a tároló törlése
 3. Update - itt a QuickTime manuális és automatikus frissítését tudjuk elvégezni/beállítani
 4. Streaming - internetes sugárzással kapcsolatos beállítások
  1. Streaming Speed - itt az internet kapcsolatunk sebességét állíthatjuk be. Ehhez fogja a lejátszó bővítmény optimalizálni a letöltést és lejátszást
  2. Enable Instant-On - késleltetés mentes lejátszás támogatásának bekapcsolása.
 5. Advanced - haladó beállítások
  1. Default Synthesizer - MIDI nóták lejátszásához megadhatunk szoftver vagy hardver szintetizátort
  2. Transport Setup - hálózati átvitel finombeállítások.
  3. Enable kiosk mode - ún. egyszerűsített mód. Ilyenkor eltűnik a mozi elmentése és a QuickTime beállítások gomb a bővítményből.
  4. MIME Settings... - itt megadhatjuk, a QuickTime bővítmény milyen MIME formátumú médiahordozókat ismerjen fel.
  5. Media Keys.. - technikai finomhangoláshoz adhatunk meg kulcs-érték párokat.

Other

Ez az egyéb beállítások kategória. Ide kerülnek más szoftverek vezérlőpultjai (pl. MySQL, Growl, Stuffit).


Előző téma: « Dock   Következő téma:
Személyes eszközök