macOS

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

(OS X szócikkből átirányítva)

A macOS (régebbi nevén Mac OS X, ill. OS X az Apple modern operációs rendszere. Stabil és biztonságos UNIX alapokra épül, ugyanakkor mindezt a Mac-ek elegáns felületével és egyszerű használatával ötvözi. A rendszer mobil eszközökre (iPhone, iPod touch, iPad) optimalizált változata az iOS.

Kép:Technology_hero20071016.png

A macOS régebbi neve OS X volt. Nevét az iOS mobil operációs rendszer leválasztása után módosították, ezzel is kifejezve a két rendszer erős ádfedését, ill. folyamatos közeledését egymáshoz.

Az aktuális operációs rendszer: OS X 10.13 (High Sierra)

Történet - a nagymacskák szelídülése

A Mac OS X – habár közvetlen örököse egy nagy korszak OS 9-cel befejezett rendszersorozatának – jelentősen eltér elődeitől. Amikor az Apple (Gil Amelio vezetésével) 1997 november 25-én bejelentette a NeXT Software megvásárlását, a NeXT OPENSTEP operációs rendszerét jelölte meg az újonnan kifejlesztendő Mac rendszer alapjának. Először Rhapsody kódnéven folytatódott fejlődése, majd két évvel később már a Mac OS X névre keresztelték az új rendszert, amely azóta is futja töretlen pályafutását. Fejlődésének állomásai:

 • Rhapsody 1997–1998. Ekkor még az Apple úgy gondolta, két operációs rendszerrel fog dolgozni a jövőben: szervernek lesz a UNIX alapú Rhapsody, a kliens pedig alapvetően az öreg Mac OS-t fogja tovább vinni... Valóban, a régi Mac OS egészen az OS 9.2.2-ig folytatódott, de aztán végleg átadta helyét a Mac OS X kliens változatának. Néhány kép Rhapsody-ról.
 • Mac OS X Server 1.0 – „Rhapsody”. 1999. március. A Mac OS X-et először Mac OS X Server-ként adták ki, még a Rhapsody-hoz hasonlóan NeXT-szerű felülete volt. Még nem lehetett tudni, milyen lesz a jövőben a kinézete. Néhány kép és némi ismertető erről a változatról egy nem frissített Apple oldalon;) Innentől csak a kliens változatokkal foglalkozunk.
 • Mac OS X 10.0 Public Beta – „Kodiak”. 2000. szeptember. Ez az első nyilvános kiadása a Mac OS X kliens verziójának. Még sok programozási hiba volt benne, lassú is volt, azonban bemutatta az új Aqua felületet és a Quartz grafikus motor képességeit.
 • Mac OS X 10.0 – „Cyan, Cheetah”. 2001. március. A Mac OS X első jelentős, hivatalos kiadása. Nem nevezhető befejezettnek, még mindig lassú volt, de megmutatta: az Apple hallgat a kívánságokra. Amolyan második bétának tekinthető. Kevés program futott még rajta.
 • Mac OS X 10.1 – „Puma”. 2001. szeptember/október. A Mac OS X első, immár használható változata. A programok elindítási ideje, az ablakok átméretezése és a menük jelentősen gyorsabbak voltak, mint a korábbi változatokban. Ingyenes volt a 10.0 vásárlóinak.
 • Mac OS X 10.2 – „Jaguar”. 2002. augusztus. Már jóval megjelenése előtt elterjedt kódneve – Jaguár –, így az Apple úgy döntött, a továbbiakban ezen a néven hivatkozik rá. A rendszer felgyorsult, megjelent a Quartz Extreme, és fontos új funkciókkal bővültek a rendszerrel adott programok, számuk is gyarapodott.
 • Mac OS X 10.3 – „Panther”. 2003. október. Az Apple elnök-vezérigazgatója, Steve Jobs, a 2003-as World Wide Developer Conference (Fejlesztői Konferencia) alkalmából mutatta be az operációs rendszer addigi legjelentősebb kiadását. Több mint 150 újdonságot tartalmazott a Jaguárhoz képest, emellett a Párduc tovább gyorsult. Ez lett az Apple egész történetének legsikeresebb operációs rendszere, több mint 12.000 programmal, 14 millió használóval.
 • Mac OS X 10.4 – „Tiger”. 2005. április. A Tigris az OS X sorrendben ötödik fő kiadása, a Párduchoz képest további 200 újítást tartalmaz. Steve Jobs már a 2004-es World Wide Developer Conference-en bemutatta a fejlesztőknek egy korai változatát, azért, hogy a benne rejlő innovatív technológiákat a fejlesztők azonnal elkezdhessék beépíteni programjaikba, illetve legyen idejük felkészíteni azokat az új rendszerre. 2005. januárjában tartották a 2005-ös MacWorld Expót, ennek nyitó előadása nagyon izgalmas volt, itt további újdonságokat láthattunk Tigrisből.
 • Mac OS X 10.5 – „Leopard”. Megjelenési dátuma: 2007. október 26. A 2006 augusztusában rendezett WWDC (World Wide Developers Conference) nyitó előadásán láthattunk belőle néhány újdonságot.
 • Mac OS X 10.6 – „Snow Leopard”. A Mac OS X legújabb változata, a Leopard finomítása. 2009. augusztus 28-án jelent meg.
 • Mac OS X 10.7 – „Lion”. A Mac OS X legfrissebb változata, melyet az Apple egy 'Back to the Mac' (vissza a Mac-hez) nevű speciális eseményen mutatott be 2010. október 20-án. Az újdonságok többnyire az iPhone/iPad mobil eszközökön futó iOS rendszerből kerülnek át az asztali és hordozható Mac-re, az ott sikeresen kipróbált és meghonosodott szolgáltatások mostantól itt is elérhetőek lesznek.
 • OS X 10.8 – „Mountain Lion”. Az első átkeresztelt nevű rendszer, amely funkcióiban közelít az iOS-hez. Megjelenés: 2012 nyara.
 • OS X 10.9 – „Mavericks”. Megjelenés: 2013 október 15.
 • OS X 10.10 – „Yosemite”. Megjelenés: 2014 október 14.
 • OS X 10.11 – „El Capitan”. Megjelenés: 2015. szeptember 30.
 • macOS 10.12 – „Sierra”. Megjelenés: 2016. szeptember 20.
 • macOS 10.13 – „High Sierra”. Megjelenés: 2017 szeptember 25.
 • macOS 10.14 – „ Mojave”. A macOS aktuális kiadása. Megjelenés: 2018. szeptember 24.

Hasznos oldalak

Személyes eszközök