Napló fájlok

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Dombi (vitalap | szerkesztései) 2011. december 21., 13:46-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

Napló fileok

Mi az a log?

A Mac OS X operációs rendszer több ún. "log", vagy magyarul naplót vezet valós időben. Ezekben a dokumentumokban legtöbbször hasznos, a rendszer működésére vonatokozó információ található.

Miért fontos ez?

Néha, főleg amikor furcsa, meg nem magyarázható dolgok történnek a számítógéppel, érdemes ezeket a nyilvántartó dokumentumokat leellenőrizni. Gyakran ezek a dokumentumok tartalmazzák a hiba forrását, vagy utalnak annak okára/eredetére és ezzel megkönnyítve az elhárítást.

Hol találhatom a logokat?

A Mac OS X 10.3 és újabb operációs rendszerekben a nyilvántartó dokumentumok egyszerűen elérhetőek.

  1. Nyissuk meg a Console nevű programot az Applications > Utilities mappában.
  2. A program ablakának bal oldalán van egy rész, melyben listában összegyűjtötték a leggyakoribb naplóállományokat. Ha nem látszik, nyomjuk meg a Logs gombot.

Kép:Consolewindow.png

Más módszer:

  1. Kattintsunk a bal felső sarokban található Alma menüre.
  2. Válasszuk ki az "About This Mac" parancsot, amire megjelenik egy újabb ablak.
  3. Ebben az ablakban kattintsunk a "More info..." gombra, ami meg fogja nyitni a System Profiler nevű programot.
  4. A System Profileren belül a bal oldali menü legalján válasszuk ki a "Logs" részt (Elképzelhető, hogy ehhez először le kell nyitni "Software" fület).
  5. A "Logs" rész kiválasztása után a jobb oldali rész felső mezőjében meg fognak jelenni az előre meghatározott nyilvántartási dokumentumok nevei.

Kép:System Profiler windows.png

Mely naplók fontosak számomra?

Szoftver és rendszer szinten két naplót emelnénk ki. Ezek nevei: console.log és system.log.

  • Console.log Több szoftver és rendszer szerkezeti egység nyilvántartja a létrejött hibákat. Ezen nyilvántartások helye a programoktól függően változhat. A programok nagy része a console.log naplót használja erre a célra és ezért lehet hasznos annak megtekintése.
  • System.log A rendszernapló hasonló módon működik, mint a fent említett console.log, azzal a különbséggel, hogy itt főleg a rendszer szempontjából fontos események, biztonsági figyelmeztetések kerülnek jelentésre.

Hogyan ellenőrizhetem le a logokat?

A felül leírt módon nyissuk meg vagy a Console nevű programot és keressük meg a kérdéses naplót.

Fontos! Itt fontos megjegyezni, hogy a nyilvántartó dokumentumok bejegyzései, időrendben vannak rendezve. A sorok legeleje mindig tartalmazza a bejegyzés idejét, ami megkönnyítheti a hibakeresést. Pl. ha egy bizonyos probléma október 15-én, délután jelentkezett, akkor mindenképp érdemes az arra a napra vonatkozó sorokat leellenőrizni legelőször.

Mit is keressek a naplókban?

A legjobbak azok az esetek, amikor meg tudjuk ismételni a hibát. Ezekben az esetekben nyissuk meg a Console-t és válasszuk ki a Console Messages dokumentumot.

Ezután idézzük elő a problémát és közben figyeljük a Console-ban megjelenő friss üzeneteket. Ha vannak ilyenek, ezek talán segítenek a probléma megoldásában.

Másik módszer

Tegyük fel, hogy valami probléma akad a Microsoft Word szoftverrel és az nem úgy működik, mint ahogyan azt elvárnánk. A probléma október 15-én, délután jelentkezett.

A fent leírt módon nyissuk meg a Console programot, majd nézzük meg a "system.log" és "console.log" tartalmát. Ne felejtsük el annak tartalmát frissíteni, hogy biztosan megjelenjenek a legújabb bejegyzések is. A keresést mindenképp az október 15.-ei bejegyzések között kell majd keresni és időben kb. 15 óra körül és azután.

A nyilvántartó dokumentumokban található hibaüzenetek egyike a Microsoft Word-re utalhat, vagy az éppen aktuális dokumentumra, amin éppen dolgoztál. Ez a hibaüzenet sokat segíthet a hiba megoldásában.

Megjegyzés: UNIX / Linux rendszerekben haladóbb felhasználók megtalálhatják a "kedvenc" naplóikat a /var/log/ könyvtárban.

Személyes eszközök