Finder

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Dombi (vitalap | szerkesztései) 2009. július 27., 07:46-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Kép:Finder_logo.png

Tartalomjegyzék

Mi az a Finder?

A Finder a Mac OS fájlkezelője. Olyan, mint Microsoft Windows-on az Explorer vagy KDE-n a Konqueror.

A számítógép, majd a Mac OS X operációs rendszer elindítása és a bejelentkezés után ez az a program, aminek segítségével megjelennek az íróasztalon a különböző merevlemezek, dokumentumok, CD/DVD lemezek, stb. A Finder célja, hogy leegyszerűsítse a számítógépen tárolt adatok elérését, másolását, törlését, az alkalmazások megnyitását, stb. A felhasználó a Finder segítésével böngészheti a számítógép kezelőfelületén az tárolt adatok tartalmát.

Finder ablak

Az alábbi képen láthatjátok a Mac OS X 10.4 Tiger operációs rendszerben található Finder ablakát, és annak részeit.

Ilyen Finder ablak különböző képpen jeleníthető meg az íróasztalon. Néhány ilyen módszer a következő:

 • kattints a Dockban található Finder ikonra;
 • kattints először az íróasztalra, majd a merevlemez ikonjára.

Fájl:finder01-2.jpg

Finder ablak részei

A Finder ablak részei a következőek, felülről lefele és balról jobbra.

Ablak megnevezése:

 • középen látható az ablak megnevezése, vagy címe.
  Tipp: tarts nyomva az Alma gombot, majd kattints erre a címre. Ez meg fogja jeleníteni a jelenlegi ablak (tulajdonképpen mappa) elérési útját a számítógépen. Ez akár (vissza) navigálásra is használható.

Ablak kezelő (felső) gombok

 • piros gomb - az ablak bezárására szolgál (amikor az egér fölé kerül, "x"-re jelenik meg rajta);
 • sárga gomb - az ablak Dockba zsugorítására szolgál (amikor az egér fölé kerül, "-" jelenik meg rajta). Több féle zsugorítási effekt létezik, amely a System Preferences Dock pontjában állíthatóak be;
 • zöld gomb - az adott ablak maximális méretű megjelenítésére szolgál;
 • jobb oldali szélesebb, lekerekített, fehér gomb - a Finder ablakának felső menüjének eltüntetésére és megjelenítésére szolgál;

Ablak kiegészítő gombjai és a kereső mező

 • vissza - ezzel a gombbal léphetsz vissza az előző mappába (tualjdonképpen a Finder nyomonköveti a meglátogatott mappákat és ezek között tudsz az internetes böngészőhöz hasonlóan navigálni);
 • előre - a következő mappát tekintheted meg vele;
 • ablak nézetet megválasztó gombok (ez teljesen a felhasználó ízlésére van bízva):
  1. ikon nézet - a dokumentumok ikononként jelennek meg (mappákba navigálás dupla kattintással történik);
  2. listázás - a mappa elemei ki lesznek listázva (a mappák melleti kis háromszögekkel megtekinnthetőek a mappák tartalma);
  3. oszlopos nézet - valószínű a legoptimálisabb nézet, amelyben a mappa szintek oszloposan vannak megjelenítve (a navigálás a kívánt mappa kiválasztásával történik);
 • action menü - különböző parancsokat tartalmaz;
 • kereső mező - a kereső mező a dokumentumok (alkamazások, vagy egyéb adat) keresésére szolgál. Az Enter gomb megnyomása után megindul a keresés és a megjelenő felső menüsorban beállítható a keresés helye (pl. Servers - szerverek, Computer - saját számítógép, Home - felhasználó saját mappájában (home), Other... - máshol).

A Finder ablak bal oldali tartalma

A Finder ablak bal oldali tartalma jeleníti meg az aktuálisan elérhető tárolóegységeket, hálózati helyeket, valamint a kedvenc mappákat. A bal oldali mező mérete a középen található, függőleges, szürke oszlop megragadásával állítható.

A fenti képen a tárolóegységek helyén három különböző elem látható:

 1. Hálózati hely (Network néven)
 2. Merevlemez (Tiger néven)
 3. Felcsatlakoztatott iPod, mint merevlemez (rögtön a név mellett látható ikon segítségével lecsatlakoztatható az eszköz, ami a cserélhető egységeknél mindig megjelenik. Ugyanez elérhető a tároló egérrel történő megragadásával, majd a Dock-ban lévő kukára rádobásával.)

A mappák részben a felhasználó kedvenc mappái jeleníthetőek meg. Ezeket sorba lehet rendezni az egér segítségével. Megragadva őket ki lehet onnan venni őket, vagy újabbat lehet betenni közéjük.

A Finder ablak jobb oldali tartalma

Itt jelenik meg az adott mappa tartalma, a kiválasztott nézet szerint. Ne felejtsd el, hogy az ablak felső nézet gombjainak segítségével változtathatod meg a nézetet, ikon/lista/oszlopos megjelenítés alapján.

Amennyiben a jobb oldali mezőbe nem férne bele az összes elem, az alsó és jobb oldali csúszkák aktiválodnak és segítségükkel mozgatató az ablak. Ikonos megjelenítéskor, ha az ablak tartalma nincs rendszerezve, az ikonok távol lehetnek egymástól.

A Finder ablak méretezése

A Finder ablak méretezése a jobb alsó sarokban található bordázott résszel történik.

Hogy néz ki egy mappára nyíló ablak?

Kép:Labels_column_view.png

Általában valahogy így. Az ablak nagyobbik felét foglalja el az aktuális mappa tartalma: fájlok és almappák rendezett vagy rendezetlen halmaza.
A bal oldali keskeny csíkban "könyvjelző" formában sorakoznak helyi és távoli meghajtók (megosztások), alattuk pedig – leggyakrabban – mappák ikonjai. Rájuk kattintva a kívánt mappában találjuk magunkat.

Az oldalsáv tartalma módosítható: elemeket távolíthatunk el belőle (egérrel meg kell fogni, kihúzni a mappát, majd elengedni az egér gombját), illetve újakat adhatunk hozzá (csak húzzunk egy elemet a sávba a Finder bármely ablakából). Ez a sáv igen hasznos, ugyanis minden program megnyitás és mentés párbeszédablakában megjelenik. Aktuális munkánk mappáját érdemes idehúzni, sok időt takaríthatunk meg, ha nem kell állandóan navigálgatni.
Fontoljuk meg, hogy az oldalsó sávból eltávolítsuk azokat az elemeket, melyekre nincs szükségünk. Ilyen lehet például a Movies, Documents, vagy felül a Network. Azon múlik, hogyan használjuk a gépet. Ha kevesebb elem van, könnyebb eligazodni. Ugyanakkor eltávolított elemeket nem nehéz visszatenni.

Kép:Sidebar.png

És mitől színesek bizonyos mappák?

Mac-en mappákat és fájlokat meg lehet jelölni "label"-lel, esetünkben színnel. Ezzel vizuálisan is jelezhetjük magunknak vagy másoknak, hogy az adott mappa vagy fájl megkülönböztetett figyelmet érdemel (pl. munka, sürgős, stb). Jelenleg 7 színből választhatunk, a Finder beállításainál pedig saját rövid leírást is rendelhetünk az egyes színkódokhoz (pl. "Fontos", "Kész", "Átnézni", "Törölnivaló").

Kép:Sample Label in Finder.png     Kép:Finder Preferences Labels.png


Előző téma: « íróasztal   Következő téma: Dock »
Személyes eszközök