Dock

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Dombi (vitalap | szerkesztései) 2009. december 16., 08:55-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

Dock

A következő képen tekinthető meg a Mac OS X operációs rendszer kezelőfelületéhez tartozó Dock.

Kép:Dock.png

Mi az a Dock?

A Dock a Finder társa, egy keskeny csík a kép alján, melyen ikonok találhatóak. A Dock legfőbb szerepe, hogy a felhasználó gyorsan el tudja érni az ott elhelyezett alkalmazásokat, dokumentumokat, mappákat. Éppen ezért célszerű olyan elemeket tartani a Dock-ban, amelyeket gyakran használunk a mindennapi számítógépezésünk közben.

Dock tulajdonságai

A Dock tulajdonságai és működése három módon állítható be. Nagyjából mindhárom helyen elérhetőek ugyanazok a beállítások, úgyhogy csak az egyiket magyarázzuk el, mert a többi hasonlítani fog hozzá.

Három beállítási hely a következő:

  1. az Alma menüben található System Preferences alkalmazás "Dock" ikonján keresztül;
  2. az Alma menüben található "Dock" almenüjén keresztül;
  3. a CTRL gombot nyomvatartva, a Dockban levő függőleges elválasztó vonalra kattintva.

A következő beállítási lehetőségek állnak rendelkezésünkre:

  1. Dock Size - a Dock és a benne található ikonok mérete;
  2. Magnification - ezt az opciót bekapcsolva a Dock nagyítást aktiválhatjuk. Bekapcsolt állapotban az egér (kurzor) alatti Dock elem ikonja fog felnagyulni. A nagyítás mértéke a System Preferences Dock részlegében található csúszkával állítható;
  3. Position on screen - a Dock pozícióját határozza meg a képernyőn (left - bal oldalon, bottom - legalul, right - jobb oldalon);
  4. Minimize using - a képernyőn megjelenő ablakok, bal felső sarkában található zsugorító (Minimize effekt) gomb működését szabja meg. Érdemes a beállításokkal kísérletezni és a kedveltebb módot megválasztani (a Scale Effect fürgébb, mint a Genie Effect);
  5. Animate opening applications - a Dockban elhelyezett alkalmazások ikonjára kattintva, az alkalmazás megnyitása alatt ugrással jelzi a Dock a megnyitási folyamatot. Ezzel a gombbal kapcsolható ki/be ez a grafikus visszajelzés.
  6. Automatically hide and show the Dock - a Dock automatikus elrejtését kapcsolja ki/be.

A Dock felépítése

Friss telepítés után a kezdő készlet az Apple szokásos programjainak ikonjai: mosolygós fej, Dashboard (Tiger), Mail, Safari, iChat AV, Address Book, iTunes, iCal, QuickTime Player, System Preferences. Ezután egy vékony függőleges csíkot látunk, amely elválasztja egymástól a program ikonokat a jobb oldalon található egyéb dokumentum és mappa ikonoktól, a ledokkolt ablakok minimalizált ikonjaitól és a szemétkosártól.

Elemek szerkesztése a Dockban

Dockban található elemek mozgatása

A Dockban elhelyezett elemeket egyszerű módon, az elemek megragadásával lehet mozgatni. Helyezzük az elmozdítandó ikon fölé az egér kurzorát, majd nyomjuk le és tartsuk nyomva az egér gombját. Ezen módon megragadtuk az ikont és szabadon mozgathatjuk a Dockban.

Figyelem: fontos itt megjegyezni a Dockban található elválasztó vonalat. Ez az elválasztás az alkalmazások ikonját különíti el a dokumentumok ikonjaitól. A fenti képen az elválasztó vonaltól balra eső elemek mind alkalmazást jelölnek, míg a jobb oldali ikonok mind mappákat és dokumentumokat jelölnek.

Újabb elem elhelyezése

A Dockba nagyon egyszerű újabb elemet elhelyezni. Ragadjuk meg az egérrel a kívánt elemet, majd helyezzük el a Dock megfelelő oldalán. Az elválasztó vonaltól balra az alkalmazások találhatóak, míg jobbra a mappák és dokumentumok.

Dock elemeinek törlése

Ragadjuk meg az egérrel a Dockból törlendő ikont, majd távolítsuk el húzzuk el a Dock felől és eresszük el az egér gombot. A törlést egy kis "puffanó" hang/grafikus animáció is jelzi.

Tippek

  • Ha ablak minimalizálásakor nyomvatartjuk a Shift gombot, a Genie vagy Scale áttűnés lassítva fog megtörténni, az ablak csigalassúsággal csúszik a dokkba, ill. jön elő onnan.

Előző téma: « Finder   Következő téma: System Preferences »
Személyes eszközök