Console

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Dombi (vitalap | szerkesztései) 2010. július 30., 08:50-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

Segít a bajban

Ha tudni szeretnéd miért fagyott le vagy lépett ki az egyik programod, kezd a kutakodást a Console-ban. A Console a számítógépen futó folyamatok naplóját gyűjti össze, a bekapcsolás pillanatától egészen a kikapcsolásig. Ez az egyik legjobb segédeszköz a nem mindennapi problémák megoldására.

Naplóvezetés

A Mac OS X rendszer mindig ún. "naplókat" (angolul log-okat) vezet. Például feljegyzi a felhasználók ki- és belépését még akkor is, ha ezt a tudtunk nélkül teszik. De feljegyzi azt is, ha egy adott szoftver valamilyen hiba miatt lefagyna. Ezeket a bejegyzéseket mi is meg tudjuk nézni. Akár kereshetünk is közöttük.

Kezelőfelület

A Console elindítása után egy 2 részre osztott ablakkal találhatjuk szemben magunkat. A bal oldali mezőben a számítógépen tárolt különböző naplók neveit gyűjtötték össze, kategóriákba rendszerezve. Amikor ebből a listából kiválasztunk egy napló, annak tartalmát a jobb oldali mezőben fogjuk látni. Ha a rendszer frissíti az adott napló, ennek a mezőnek a tartalma is bővül.

A legtöbb napló rengeteg információt tartalmaz és néha nem egyszerű átlátni köztük. Előfordulhat, hogy valamit meg kell figyelnünk és jó lenne bejelölni a napló egy részét. Erre szolgál az ablak tetején látható "Insert Marker" gomb. Ha törölni szeretnénk a jobb oldali mező tartalmát - és úgymond üres lappal szeretnénk kezdeni - használjuk a "Clear Display" gombot.

Kép:Console_106.jpg

Tippek

Ha ennél jobban érdekelnek a naplók, akkor további érdekességeket találhatunk a program beállításai között. A felső menüsor "Console" menüjéből válasszuk ki a "Preferences"-t. Az ezután megjelenő ablakban pedig két lehetőség közül választhatunk:

  • ugorjon egyet a Console ikonja a Dock-ban, ha a kijelölt napló frissül,
  • napló frissítésekor kerüljön előtérbe a Console ablaka, majd egy idő múlva tünjön el.
Személyes eszközök