iTunes

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék


Mi az iTunes?

Az iTunes az Apple saját készítésű zene lejátszó szoftvere. Hasonló, mint a Nullsoft WinAmp vagy a Microsoft Media Playere. Az iTunes az Apple Digital Hub koncepciójának egy fontos alappilére.

Az aktuális változatot innen tölthetitek le: iTunes.

Fontosabb funkciói

 • Import - Kedvenceinket bedigitalizálhatjuk CD-ről mp3-ba vagy AAC formátumba.
 • Burn - CD-re írhatjuk zenéinket audio és mp3 formátumban.
 • iPod - csatlakoztatott iPodra másolhatunk fel zenéket
 • iPhone - csatlakoztatott iPhone-t szinkronizálhatjuk (zenék, videók, képek, ismerősök, naptár, stb.)
 • Genius - saját zenéink alapján ajánl nekünk újabb dalokat.
 • Playlist - a zenéket ún. "playlist"-ekbe, listákba szervezhetjük
 • Browser - segítségével kategorizált módon kereshetünk zenei könyvtárunkban (Library). Kategóriák: előadó, albumok, stb.
 • Radio - internetes rádiócsatornák gyűjteménye.
 • Smart Shuffle - intelligens zene mixelés.
 • Party Shuffle
 • Podcast - feliratkozhatunk podcast csatornákra, letölthetjük, majd iPodunkra másolva meghallgathatjuk kedvenc műsorunkat útközben.


Tippek, trükkök

Hogyan importálhatom zenéimet CD-ről az iTunes programba?

Az iTunes menü Preferences pontja alatt állíthatóak be az iTunes program különböző paraméterei.

Beimportálandó zenék formátuma és minősége

Az Itunes szoftverben beállítható az alapértelmezett zenei minőség és formátum. Amennyiben külső forrásból (mondjuk zenei CD-ről) importálnál be dalokat, az iTunes alapból ebbe a beállított formátumba fogja áttömöríteni azokat. A válaszható formátumok között megtalálhatóak (Import Using):

 • AAC - MP3-hoz hasonló formátum, kiváló minőségű, beállítástól függően kicsi file méret;
 • AIFF - kiváló minőség, ám nagy file méret;
 • Apple Lossless - kiváló minőség, ám nagy fileméret, az Apple zeneszerkesztő szoftverei támogatják ezt a formátumot;
 • MP3 - kiváló minőség, beállítástól függően kicsi file méret;
 • WAV - jó minőség, nagyobb file méret;

A minőség, mely a méretet is meghatározza, a Setting menü alatt állítható be. Itt érdemes a "Custom..." opciót kiválasztani és részletesebben beállítani a kívánt minőséget. Amennyiben dalaidat főleg az iTunes szoftverén keresztűl fogod majd hallgatni, az AAC formátum lehet megfelelő lehet (160-192kbps). Ha van helyed és az iPodon, iTunes-on kívül máshol nem fogod hallgatni a zenéidet (vagy később CD-t akarsz belőlük írni iTunes-ból), választhatod az Apple Lossless formátumot (veszteségmentes tömörítés). Az iPod Shuffle nem támogatja ezt a formátumot.

Ha nem csak iPod mp3 lejátszót használsz és más PC-s barátaiddal is egyszerűen meg szeretnéd osztani a dalaidat, használd az MP3 formátumot (192-256kbps eléggé jó minőséget produkál).

A kbps érték tulajdonképpen a mintavételezésre vonatkozik. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb lesz az eredeti dal mintavételezése, ám ezzel majdnem egyenesen arányosan a file méretei is meg fog nőni.

Az iTunes Music Store-ból megvásárolható zenék például 128 kbps AAC formátumban vannak grabbelve. Ennek a kódolásnak ugyan jobb a fájlméret/minőség aránya mint az MP3-nak, de csak az Apple MP3-lejátszói (iPod) tudják lejátszani, illetve maga az iTunes szoftver. Az újabb generációs iPodokat az AAC formátum használatára optimalizálták.

CD-ről történő importálás

Ha állandóan elérhető (ADSL/kábel) Internet kapcsolattal rendelkezel, a zenei CD behelyezésekor az iTunes automatikusan megpróbálja letölteni a CD címét és a tracklistát egy ingyenes adatbázisból. Ez tapasztalatok szerint a lemezek 95%-ában pontos eredményt hoz. Azért fontos ez, mert ahogy bővül majd az iTunes könyvtárad, a program által nyújtott fejlett keresési és csoportosítási (pl. Smart playlist) szolgáltatásokat csak rendesen karbantartott katalógussal lehet igazán kihasználni. Analóg modemmel tehát célszerű előre felcsatlakozni az Internetre mielőtt behelyezed a lemezt a meghajtóba.

Az automatikus dal cím letöltést, az iTunes menü Preferences pontjának General része alatt kapcsolhatod be/ki (Connect to Internet when needed, azaz Automatikus Internetre való felcsatlakozás, szükség esetén).

Rejtett beállítások

Az iTunes számos beállítást rejteget, amelyeket alapból a felhasználó nem tud engedélyezni. Viszont a Terminal-on keresztül lehetőség nyílik ennek megváltoztatására. Ehhez először lépjünk ki az iTunes-ból, majd nyissuk meg a Terminal-t. Utána másoljuk be a következő parancsot egyikét.
Figyelem! A következő beállítások iTunes 8-hoz készültek.

 • A dalok és előadók neve mellett megjelenő iTunes Store-ra utaló nyilak kikapcsolása (vissszakapcsolásoz a FALSE részt helyettesítsük TRUE -val):
  defaults write com.apple.iTunes show-store-arrow-links -bool FALSE

iTunes vs. Winamp/XMMS

Ha switcher vagy, jó eséllyel Winamp-ot, vagy XMMS-t használtál eddig. Tapasztalatom szerint a legtöbb ember (az egyetemisták körében) úgy hallgat zenét, hogy az összes mp3-a egyetlen playlist-ben van, és ezek közöt váltogat, vagy csak hagyja véletlenszerű (shuffle) módban futni. Erre az iTunes-ban minden további nélkül lehetőséged van, hiszen a Library playlist mindig az összes mp3-adat fogja tartalmazni, a Shuffle pedig a második ikon balra lent. Ha hiányzik a jól megszokott Spectrum Analyzer vagy Spektrométer, ezt egy kattintással előhozhatod az "LCD-kijelzőn" a bal oldali kis körből kivágott háromszögre kattintva. Hogy nem látod egyszerre a spektrométert és a tekerőt? Nézd: nem egy sűrűn használt funkció valójában.

Az iTunes-t be is zárhatod, ugyanúgy, mint a winampot, ugyanúgy futnak tovább a zenéid- bár Macen pont az ellenkezője lenne kuriózum. Továbbá ezúttal a zöld gomb a bal felső sarokban nem az ablak nagyítására, sokkal inkább kicsinyítésére való- egy kisméretű lejátszót kapsz, a szükséges gombokkal, szám címével, időinformációkkal. Visszaváltani szintén a zöld gombbal tudsz.

A winamp-ban megszokott Media Library összes szolgáltatását eléred iTunes alatt is- csak kattints a Library esetén a Browse gombra (nagy, színes szem jobboldalt), és máris böngészheted a számaidat. Ugyanez a gomb egy Playlist esetén a közvetlen Audio CD-írást szolgálja. (Bővebben lásd A CD/DVD írás lehetőségei cikket.) Ha pedig egy konkrét számot keresel, csak írd be a keresőbe oldalt, nem kell se J, se Enter gombot nyomnod.

Playlisteket létrehozni fogd-és-vidd módszerrel is tudsz, és lehetőséged van a playlistek beolvastatására is- vagy bedobod öket az oldalsó sávba, vagy a File menüből az Import opcióra kattintasz. Lehetőséged van intelligens playlisteket (Smart Playlist), ezek arra valók, hogy pl. pár előadó összes száma, egy adott korszak összes száma, a 25 általad legnépszerűbbnek tartott vagy legjobban hallgatott száma egyetlen helyen jelenjen meg, automatikus frissítéssel. Egyszerűen válaszd ki a File New Smart Playlist menüpontot, és add meg a feltételeket.

Amennyiben látványos megjelenítést szeretnél, A Visualizer menüpont neked való, de egyszerűen csak nyomd meg az Option-T gombot, hogy elővarázsolhasd.

Léteznek hasznos és kevésbé hasznos pluginek iTunes-hoz, ilyen pl. a Synergy, ami a felső menüsávba (Statusbar varázsol egy bármelyik programból bármikor elérhető kezelőfelületet, ill. számváltásnál kiírja a szám címét egy (kattintásilag is) áttetsző ablakban, továbbá az Eyephedrine, ami több vizuális effektet kínál.


Magyar nyelvű iTunes lokalizáció

Az iTunes 9.1.1-es változatához elérhető a magyar nyelvű lokalizáció: http://apcom.hu/downloads/iTunes_9.1.1.dmg

Személyes eszközök