iPod

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Mi az az iPod?

Stílusos és ergonómikus hordozható zenelejátszó, melynek első generációját 2001 októberében dobta piacra az Apple. Nagyszerűsége könnyű kezelhetősége és eleganciájában rejlik. Mac-hez és PC-hez USB-n vagy FireWire csatlakozón keresztül kapcsolható.

A 2005 októberében bemutatott iPod lejátszó már nem csak zene lejátszására képes, hanem videókat is képes megjeleníteni.

Hányféle iPod létezik?

 • iPod shuffle - "pen drive" kategória, 512 MB-os és 1 GB-os változatban, adattárolás, zenehallgatás.
 • iPod nano - a legújabb és legkisebb lejátszó - zene lejátszás, képek megtekintése, játékok, színes képernyővel, fekete és fehér színben is kapható.
 • iPod classic - a "nagy" iPod. Jelenleg 30 és 60 GB-os merevlemezzel szállított, zene lejátszással, digitális képek megjelenítésével, videó lejátszási képességgel, színes képernyővel, fekete és fehér színben is kapható.
 • iPod touch - sokan telefon nélküli iPhone-nak hívják, mivel külsejében és képességeiben tulajdonképpen megegyezik az iPhone-nak. Éppen csak telefonálni nem lehet vele.

Különleges iPod

 • Harry Potter Collector's iPod Különleges iPod a Harry Potter szerelmeseinek, a hátán a Hogwarts (Roxfort) címerével, kizárólag 30GB-os, fehér színű változatban kapható.

Kifutott model

 • iPod mini - 4 és 6 GB-os merevlemezzel ellátott modellek (voltak), többféle színben, magyarországon a nagy raktárkészlet miatt még ma is kapható, népszerű termék.
 • iPod U2 - 4. generációs iPod fekete-vörös színben, a U2 tagjainak gravírozott szignójával a hátán.

iPod touch

Az Apple mostani legfejlettebb iPod modellje. Tulajdonképpen egy GSM és 3g hálozat nélküli iPhone. Mire képes? - 480 x 320 pixeles kijelző - WiFi hálózat - beépített hangszóró - beépített mikrofon - iOS 4 kompatibilis - játékokat és szoftvereket vásárolhatunk hozzá az App Store-ból (csakúgy, mint az iPhone-ra)

Milyen formátumú zenéket támogat?

 • MP3 (8-320 Kbps)
 • MP3 VBR
 • AAC (8-320 Kbps)
 • védett AAC (az iTunes Music Store-ból, M4A, M4B, M4P)
 • Audible (formats 2, 3, and 4) és WAV

Videó és Linux minden iPod-on?

Néhány vélhetően iPod és Linux fan elkészítette a "pingvines" rendszer iPod-ra szánt változatát.
Az iPodLinux internetes olodalán az install szóra rákeresve nagy valószínűséggel megtaláljuk az általunk birtokolt oprendszerhez és iPodhoz tartozó telepítési útmutatót.
Az iPodLinux-szal érkező podzilla csomag tartalmaz videó-lejátszót is, ami az 5. generációs iPodon kívül mindegyiken futtatható.

Szöveges adatok az iPod-on

A iPodokban található egy Notes (Jegyzetek) nevű menüpont, mely alatt szöveges dokumentumok érhetőek el. Ha saját állományokat szeretnénk az iPod-ra tölteni, keressük meg a csatlakoztatott lejátszón a Notes nevű mappát és másoljuk be saját jegyzeteinket. A Notes mappán belül lehetőség van saját mappák létrehozására, amit az iPod automatikusan kezelni fog. Az iPod az angol karakterkészletet és kísérő karaktereit természetesen bármelyik kódlap használatával helyesen jeleníti meg, azonban ha kifejezetten magyar ékezetes betűket szeretnénk látni, Unicode (UTF-16) kódolású szöveges állományokat kell a lejátszóra tölteni. Az iPod szoftvere összesen 1000 állományt tárol a memóriában, maximum az első 4kByte-ot állományonként, valamint a szövegben található egyszerű HTML tageket is felismeri, az itt olvasható listának megfelelően. Ha könyveket szeretnénk olvasni az iPodon zenehallgatás közben, akkor Macintoshon a Book2Pod, PC-n pedig az iPodLibrary érdemes kipróbálni, mindkét program segít előkészíteni és feldarabolni a könyveket a megfelelő méretűre és formátumúra.

További információk

Személyes eszközök