iPhoto

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

iMovie

Mi az az iPhoto?

A iMovie az Apple digitális fénykép és videó rendszerező csomagja, az iLife csomag része. A program felismeri a számítógéphez csatlakoztatott digitális fényképezőgépek legtöbbjét, majd az arról kiválasztott képeket importálja. Az iPhoto saját adatbázisba rendezi és rendszerezi a képeket és videókat.

Az iPhoto használata

Events :: események szerinti rendszerezés

Az iPhoto, a digitális kamerából importált fotóinkat események szerint rendszerezi. Az eseményeket dátum alapján állapítja meg úgy, hogy az egymáshoz közel levő dátumokat, egy eseménynek veszi.

Természetesen miután a fotóinkat beimportáltuk, saját magunk is átrendezhetjük az adott eseménybe tartozó képeket (csoportosíthatjuk, összevonhatjuk, szétválaszthatjuk őket).

Photos :: az összes képünket tartalmazza

A "Photos" részben találhatjuk az iPhoto könyvtárban tárolt összes képünket és videót. A megjelenítés módját a View menün belül, a "Sort Photos" részben tudjuk beállítani (pl. dátum szerint növekvő, név szerint, csillagos értékelés szerint, stb.).

Faces :: a képeken szereplő személyek gyűjteménye

Az iPhoto ún. arcfelismerő képességgel is rendelkezik. Ha a program véletlenül nem ismerte volna fel az arcot a képen, akkor hozzáadhatjuk manuálisan is. Illetve, ha véletlenül arcnak gondolt valamit, akkor azt törölhetjük.

A nevekhez rendelt arcokat egy beépített algoritmus alapján kielemzi, majd megtanulja. Így előbb-utóbb saját maga is fel tudja majd ismerni a képeken szereplő személyeket. Ez a képesség elég jól működik, de azért nem midnen esetben fogja felismerni a személyeket.

A Faces rész alatt a felismert személyek képei között böngészhetünk.

Smart Album :: az "okos mappa", amit testreszabhatunk

A "Smart Album" egy praktikus megoldás. Felfoghatjuk egyfajta keresési módnak, amely keresés eredményeit ez adott "Smart Album" vagy "okos mappa" tartalmaz.

Smart Albumot a File menüben tudunk létrehozni (a "New Smart Album..." paranccsal). Ezután nevet kell adnunk albumnak, majd beállítani a keresési feltételeket. Itt nagyon sok féle szűrő közül választhatunk, amiket akár kombinálhatunk is. Ezekket érdemes kisérletezni, játszani egy picit, hogy jobban megértsük a működését.

Tippek, trükkök

Személyes eszközök