iCloud

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Mi az az iCloud?

Az iCloud (ejtsd. "ájkláud") az Apple saját internetes tároló-szolgáltatása, ami főleg a Mac OS X és iOS felhasználóknak készült. Korábban MobileMe néven használhattuk, vagy azelőtt iTools néven futott. Amikor Steve Jobs bemutatta, találóan csak annyit mondott róla: "a mi Exchange-ünk." 2012-ben több mint 100 millió felhasználója volt a szolgáltatásnak.

Az iCloud segítségével email üzeneteinket, név- és címjegyzékünket, naptárunkat, elmentett kedvenceinket, jegyzeteinket és egyéb információt tudunk több készülék között megosztani.

Szolgáltatások

iOS készülékek mentése és visszaállítása

Az iOS felhasználók (iPhone, iPad, iPod készülékek tulajdonosai) biztonsági mentést készíthetnek a készülékükről, amit utána a számítógéphez csatlakoztatva tudnak lementeni, vagy visszanyerni.

Find My iPhone

Az iOS készülékek tulajdonosai ezzel a szolgáltatással tudják megkeresni a saját készüléküket. Főleg lopás esetén lehet hasznát venni. A szolgáltatás térképen mutatja meg a készülék körülbelüli helyzetét (bizonyos helyzeti hibaértékkel). Segítségével akár üzenetet vagy hangot is küldhetünk a készülékre (még akkor is, ha az le van halkítva), de lecserélhetjük annak jelszavát, vagy törölhetjük a teljes tartalmát is.

Photo Stream

Az iCloud szolgáltatás használói az 1000 legújabb (de 30 napnál nem régebbi) fényképeiket tárolhatják az Apple szerverein. Amennyiben a felhasználó engedélyezi a szolgáltatást, az új fényképei azonnal feltöltődnek az Apple iCloud szervereire, majd onnan, a felhasználó összes regisztrált készülékén is megjelenik (push módban visszatöltve). Ez a szolgáltatás része az alap iCloud szolgáltatásoknak.

Back to My Mac

Ezen funkció segítségével a felhasználók saját Apple ID-vel regisztrált számítógépeikbe léphetnek be az interneten keresztül. Használatához, az adott számítógépen akticálni kell a Back to My Mac szolgáltatás.

iTunes Match

Az Apple új zenei szolgáltatása iTunes felhasználók részére. Az szolgáltatás előfizetése után, az iTunes hozzáférést ad a felhasználó birtokában levő összes zenei fáljhoz, az iTunes Zenebolton keresztül. Tehát a már meglévő dalokat tölthetjük le 256 kbps, DRM mentes AAC formátumban. A dalokat bármely regisztrált készülékről el lehet érni. Az iTunes Zeneboltban nem szereplő dalok miatt sem kell aggódni. Ezek az iCloud szervereire lesznek feltöltve és ugyanúgy elérhetőek, mint a többi dal. Az iTunes Match éves előfizetéses rendszerrel működik. A szolgáltatás lemondását követően, a letöltött dalokat megtarthatja a felhasználó.

Korlátozások

Minden iOS 5.x vagy Mac OS X 10.7.x felhasználó 5GB-nyi ingyenes tárhelyet kap az iCloud szerverein. Ebbe, a korábban megvásárolt iTunes tartalom (zenék, könyvek, videók, programok) nem tartoznak bele.

Új készülék vásárlása után, majd az adott Apple ID-val való bejelentkezéskor a korábban vásárolt tartalmak letölthetőek és telepíthetőek rá.

Árak

Az ingyenes 5GB-on felül további tárhely is vásárolható 10, 20 vagy 50 GB-os méretekben (kb. 16 EUR/10GB áron).

Kapcsolódó oldalak

Személyes eszközök