X11

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

http://images.apple.com/macosx/features/x11/images/indextop20050412.jpg

Az X11 környezet

Az X11 környezet az X Window System, az X Consortium által megtervezett és létrehozott grafikus rendszer pixelgrafikus megjelenítőkre. Az X Window System a UNIX rendszerek majd a Linux és egyéb szabad UNIX implementációk valamint az OpenVMS alapértelmezett grafikus környezetévé vált. Az X Window System működtetéséhez szükséges egy ablakkezelő is, mely az alkalmazások által használt téglalap alakú képernyőterületek (ablakok) kezelését könnyíti meg kezelőszervekkel.

Az X11 környezet Mac OS X alatt egy különálló alkalmazásként fut, a quartz-wm nevű ablakkezelő segítségével ugyanúgy kezelhetjük X11-es ablakainkat, mint a natív ablakokat.


X11 telepítése

A Mac OS X nem X Window System alapú (lásd: WindowServer), de egy alkalmazáson (X11.app) keresztül elindítható az X11 környezet. Az X11 nem telepítődik alapértelmezésben, telepítés közben bekapcsolható vagy utólagosan telepíthető csomagból az operációs rendszer telepítőkészletéről.

Régebbi Mac OS X rendszerekhez külön csomagként kellett letölteni és telepíteni, de Tigertől (10.4) kezdve már a rendszer (ugyan opcionális) része.

További információk

Személyes eszközök