Windows-programok

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Tudok futtatni Windows-programokat Mac-en?

A kérdésre a válasz nem egyszerű, leginkább azt mondhatjuk: az attól függ.

Nem is olyan rég ez az oldal tartalmazta az alábbi bejegyzést:

2006-tól kezdődően a Macintosh gépekbe is Intel processzorok fognak kerülni. Ez igen jelentős változás lesz a platform életében. A két kompatibilitási gond közül az egyik (a nagyobbik) azonnal megoldódik. Az új Macintoshok valószínűleg gond nélkül fogják futtatni a Windowst, ráadásul a lassúság is megszűnik majd, hiszen nem kell a kódot más processzorra átfordítani (nem lesz szükség emulációra). Alaphelyzetben egy ilyen gépet vagy Windowsban, vagy Mac OS X-ban lehet majd bootolni, azaz a két operációs rendszer egyszerre nem fut majd, de bizonyára igen hamar megjelennek majd olyan programok, amik ezt is lehetővé teszik. De mindez egyelőre a jövő zenéje.

A jövő elérkezett, lássuk, mit hozott.

Intel processzoros Mac modellek

Az Apple az új gépeiben már Intel processzorokat használ.

Ha nagyon röviden szeretnénk válaszolni, akkor azt mondhatjuk, hogy ezek a gépek akár Windowst is futtathatnak (a mi értelmezésünk szerint végszükség esetén). Ebben segít az Apple ingyenes BootCamp nevű programja.

Ha azonban nincs végszükség, keressünk alternatív illetve megfeleltethető programokat OS X-re (vagy ismerjük meg alaposan a rendszert, sok kellemes meglepetést tartogat, nem beszélve a hozzá adott programokról).

Az alábbi modellekről van szó:

  • iMac (az iMac G5 utódja 2006 januárjától)
  • Mac mini (a korábbi modell neve is Mac mini; 2006 februárjától Intel processzoros)
  • MacBook Pro (a PowerBook G4 utódja 2006 februárjától)
  • MacBook (az iBook utódja 2006 májusától)
  • Mac Pro (a PowerMac G5 utódja).

A MacTracker nevű program segít eligazodni a valaha kiadott összes Mac között (Mac OS X, Windows illetve iPod verzió).

Érdemes elolvasni az alábbi részeket is.

Mi a helyzet a PowerPC processzoros Mac-ekkel?

PowerPC processzoros Mac-ek alatt a G3, G4, G5-ös sorozatot értjük (korábbiakkal nem foglalkozunk, mert az OS X az Apple szándéka szerint a G3-astól futhat a gépeken), például PowerMac G4 kiadásai, PowerMac G5, iMac G5, PowerBook G4, iBook.

Kompatibilitás

  1. A "PC" és a Mac hardverét figyelembevéve a processzor-architektúra jelentősen eltér. A Windowst Intel-kompatibilis x86 processzorokra írták, míg a Macintosh gépekben PowerPC processzorok vannak (más utasításkészlettel). Persze az Apple nemrég jelentette be, hogy áttér az Intel processzorai, ami valószínű változtatni fog ezen a helyzeten.
  2. A Macintosh UNIX alapú operációs rendszere, a Mac OS X, szintén nem kompatibilis Windows-alkalmazásokkal. Legegyszerűbben ezt úgy lehetne elmagyarázni, hogy a kettő rendszerre írt alkalmazások különböző nyelven beszélnek és emiatt nem futtatják a másik rendszer alkalmazásait. Jelenleg előkészületben van egy WINE-rendszerű megoldás (tulajdonképpen kompatibilitási réteg), amelynek neve ("Darwine-projekt").

Emulálás

Léteznek x86 PC-emulátorok (pl. Microsoft Virtual PC), melyek PC hardvert emulálnak a Macintosh számítógépeken. Ezen programok segítségével feltelepíthető a Windows a Mac-re, bár annak lemezei és legtöbbször egyéb dokumentumai image fájlokon belül vannak tárolva. Ilyen emulálás estében a Windows operációs rendszer egy külön ablakban fut. A megoldás működik, de jelentősen lassab, mint a PC hardverek. Szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, internetre és egyéb nem grafikus programora felhasználható, de grafikus alkalmazások esetén rögtön észrevehető az emulálás. A Virtual PC arról is híres, hogy meglehetősen sok memóriát használ fel. A számítógépben legalább 1GB-nyi memória használata ajánlott, bár annál kevesebbel is működik.

Mi a legjobb megoldás?

A legjobb megoldás PowerPC processzorú Mac esetén az, ha az adott PC-s program Mac-es változatát használod – már ha létezik. A legtöbb PC-s szoftvernek létezik Macintosh megfelelője (ez fordítva is igaz), ezekről a következő oldalon találhatsz egy rövidebb listát: PC vs. Mac programok


Egyéb hasznos információ

Személyes eszközök