Terminal

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Fájl:20100723Terminal.jpg

Tartalomjegyzék


A Terminal.app az /Applications/Utilities almappában található segédeszköz, segítségével használhatjuk a Mac grafikus felülete alatt húzódó UNIX réteget parancsoros formában.


Mire jó a Terminal?

Vannak esetek, amikor az operációs rendszert gyorsabban tudjuk egy rövidebb parancs begépeléséve utasítani egy feladatra, mintha grafikus műveletekkel tennénk, másrészt vannak olyan kritikus helyzetek, amikor csak a parancssoros réteg áll rendelkezésünkre.

Másik nagyon fontos oldala a UNIX parancssoros vezérlésnek, hogy írhatunk szkript nyelveken különböző automatizációkat, mellyel például napi, heti vagy havi rendszerességekkel rendszer vagy mappa mentéseket végezhetünk, karbantarthatjuk operációs rendszerünket.

A Terminalos tapasztalatok nagyon hasznosak lehetnek szerverek futtatásánál is. Egyrészt a szerveres programok nagy része is ilyen (szöveges) felület alatt fut, másrészt saját magunk is készíthetünk számos a szerverre írt folyamatot, alkalmazást.

Hogy működik?

Elindítás után kapunk egy ablakot, benne egy "prompt"-tal, a parancssorral. Ez jelzi, hova kell írnunk a parancsunkat és általában valamilyen információt is hordoz, pl. épp aktuálisan a parancsoros vezérlő melyik almappában található - indításkor tipikusan a felhasználónk alapértelmezett mappájában (a "home" mappában). Ennek jele a ~ (tilde, hullámvonal).

Parancs begépelés után az Enter leütésével aktiválhatjuk azt.

iViolator:~ segabor$ ls
Desktop     Library     Music      Public     tmp
Documents    Movies     Pictures    Sites
iViolator:~ segabor$

Parancs végrehajtása után visszakapjuk a promptot jelezve, üthetjük a következőt. Többsoros parancs begépelésekor az Enter leütése előtt használjuk a '\' (backslash) jelet, ekkor a következő sorban folytathatjuk parancsunk gépelését. Több parancsot egymástól a ';' (pontosvessző) jellel választunk el.

Shell

Terminal alapok

Mac OS X alatt nagyon egyszerű egy adott file elérési útját megadni. A megnyitott Terminal ablakba, az egérrel is behúzhatunk egy adott filet, ami után a file elérési útja meg fog jelenni a Terminal ablakban.

Gépeléskor nagy segítséget nyújthat a Tab billentyű is, amely befejezi a megkezdett szavak gépelését. Tehát ha mondjuk a Home mappában vagyunk, elkezdjük gépelni a cd parancsot, majd utána begépeljuk a Mo kifejezést és megnyomjuk a Tab-ot, a rendszer kiegészíti a gépelt szöveget a Movies mappa nevével. Ez a kiegészítés Terminal parancsok neveire, illetve az aktuális könyvtárban levő dokumentumok, programok, mappák neveire vonatkozik.

A következő néhány paranccsal el tudtok indulni ti is a Termál használatával.

 • cd - change directory, vagyis könyvtár-váltás rövidítése. Ha csak magát a cd-t írjuk be, akkor minden esetben az aktuális felhasználó, vagyis a magunk Home mappájába jutunk el. Ha mondjuk a cd után, egérrel a Finder-ből bedobunk egy mappát akkor az adott mappába juthatunk.
macintosh:user$ cd Movies
macintosh:user:Movies$ cd Vacation
macintosh:user:Movies:Vacation$ cd
macintosh:User$
 • ls - list, vagyis listázás. Az aktuális könyvtár tartalmát jeleníthetjük meg. Ha az ls parancs után egy -a is odabiggyesztünk, akkor megejellenk a láthatatlan elemek is. A -l pedig bővebb információt ad a kilistázott fileokról.
  macintosh$ ls -la
 • mkdir - make directory, vagyis könyvtár létrehozása. A parancs után adjuk meg a létrehozandó könyvtár nevét.
  macintosh$ mkdir tmp
 • rm - remove, vagyis törlés. Fileokat és mappákat törölhetünk vele. Óvatosan bánjunk vele, mert a törölt elemek végleg eltünnek. Könyvtár törlésénél a "-r" kapcsolót kell használnunk. Pl:
macintosh$ mkdir test
macintosh$ cd test
macintosh:test$ touch file.txt
macintosh:test$ rm file.txt
macintosh$ cd ..
macintosh$ rm -rf test
 • top - hasznos lehet az éppen futó szoftverek megtekintésére úgy, hogy közben látjuk azok processzor használati idejét, memória használatát, stb. Persze ugyanezt grafikus módon is megtekinthetjük az Activity Monitor használatával.
  macintosh$ top -u

Tippek, trükkök

Személyes eszközök