System Profiler

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Mi az a System Profiler?

A System Profiler magyarra fordítva talán "rendszer ábrázolást" jelenthet. Tehát ez a szoftver a Mac OS X operációs rendszer egyes részeit jeleníti meg. Segítségével átfogó képet kaphatunk a Macintosh számítógépünk hardver és szoftver összeállításáról.

Kép:System Profiler.png

Hogyan tudom elindítani?

Több módon is indítható:

  • Tartsuk nyomva az ALT gombot, majd az Alma menüből válasszuk ki a "System Profiler" parancsot.
  • Az Alma menüben válasszuk ki mindjárt az első menüpontot (About This Mac), majd a megjelenő panelen kattintsunk alul a More Info... (további információk) gombra.
  • Hagyományos módon is megtalálhatjuk a programot. A System Profiler az /Applications/Utilities almappában található.

Mire használható?

  • A System Profiler hasznos lehet különböző bővítő egységek, hardverek hozzáadásakor, ugyanis a rendszer által kezelt szinte minden típusú hardver megjelenik valamelyik listán. Értelemszerűen mindent a saját kategóriájában, vagy csatlakozásának módjáról elnevezett kategóriában kell keresni. Tehát az S-ATA merevlemezeket a "Serial-ATA" részben, míg a CD/DVD írókat a "Disc Burning" alatt.
    Ugyanez vonatkozik a hálózati kapcsolatokra, vagy szoftverekre is.
  • A napló fileok nagy segítséget nyújthatnak valamilyen működésbeli hiba feltárásában. Ezt a "Software" részben, a "Logs" alatt találhatjuk. Érdemes figyelemmel kísérni a "system.log"-ot, amelyben a futó programok gyakran jelzik, ha valamilyen hibát észleltek.
Személyes eszközök