Spotlight

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Mi az a Spotlight?

A Mac OS X 10.4 Tiger operációs rendszerben található "Spotlight" névre hallgató funkció egy fejlett kereső-rendszert takar. Az Apple fejlesztésének célja, hogy ez a rendszer képes legyen megtalálni bármiféle dokumentumot a felhasználó számítógépén, akár a dokumentum tartalma alapján is.

A Spotlight erőteljes, alapos és képes bármit megtalálni a számítógép merevlemezén szinte azonnal. A kereső természetesen külön testreszabható a felhasználó által, ezzel a keresést még gyorsabbá és még eredményesebbé téve.

Kép:SpotlightResults.jpg

Hol is használható a Spotlight?

Kereső szolgáltatás bárhonnan

A Spotlight az operációs rendszer része és szinte bármely szoftverből meghívható. Jelöljetek egy, vagy kifejezést ezen az oldalon, majd nyomjátok meg a Control gombot és kattintsatok a kijelölt szövegre. Az így megjelenő menüben meg fog jelenni a "Search in Spotlight" parancs, amelyet kiválasztva a Spotlight azonnal elkezdi keresni a kijelölt kifejezést. Ugyanezt elérhetitek a legtöbb újabb alkalmazásból úgy, hogy kijelöltök egy kifejezést, majd megnyomjátok a Shift+Alma+F gombokat.

iPhoto, Mail, Address Book

Az iPhoto programban tárolt képeitekhez hozzáfűzött megjegyzések mind kereshetővé válnak Tiger alatt. Így könnyen megtalálhatjátok képeiteket akár az iPhoto megnyitása nélkül is. Hasonló módon a Mail-en keresztül megcímzett ismerőseiteket és nekik küldött üzeneteket is megjegyzi a Spotlight.

PhotoShop, Microsoft Office

Ezentúl megtalálhattok bármely PhotoShop dokumentumot a merevlemezeteken, a kép készítője, jogi információja, vagy akár a dokumentum rétegének (layer) neve alapján is. Hasonlóképp kereshettek Microsoft Office dokumentumokon belül is.

Az "Open" ablak Spotlight keresője

A Spotlight kereső belekerült a különböző programok megnyitó parancsába is. A legtöbb program új dokumentum megnyitása (angolul "Open...") parancsa után megjelenő ablak legtetején ezentúl egy Spotlight mező is elhelyezkedik majd, hogy megkönnyítse a dokumentumaitok felkutatását.

Ez a mező ugyanúgy működik, mint a képernyő jobb felső sarkában lévő Spotlight kereső mező. Csak gépeljetek be valamiféle információt a keresett dokumentumról és a Spotlight azonnal munkához lát a dokumentum felkutatása érdekében.

Terminál

A Terminál programból, néhány beépített parancs segítségével egyszerűen megtekinthetitek bármely dokumentumra vonatkozó Spotlight információt, illetve egyszerűen kezelhetitek a létrehozott keresési index-eket (információs katalógusokat) is. Például:

mdls dokumentum_elérési_útja

Terminálból szintén lehetőség nyílik külső merevlemezek indexelésére is. Mindez a MacOSXHint.com oldalának segítségével a következőképp végezhető el:

sudo mdimport -f /Volumes/Meghajto_neve/

Illetve az mdutil használatával a következőképp indexelhető újra például az egész rendszer:

sudo mdutil -E /

Megszabható parancsszavak

Spotlight használatakor megadhatóak egyedi kulcsszavak is, amelyek jobban behatárolják magát a keresést. Pl. ha egy mappát szeretnétek megkeresni, gépeljétek be a "kind:folder" kifejezést a Spotlight kereső mezőbe és ezután a keresési eredmények csakis mappákra korlátozódnak le.

További parancsszavak:
Szoftverek, programok - kind:application, kind:applications, kind:app
Címek, nevek - kind:contact, kind:contacts
Mappák - kind:folder, kind:folders
Email - kind:email, kind:emails, kind:mail message, kind:mail messages
iCal Események - kind:event, kind:events
iCal Feladatok - kind:todo, kind:todos, kind:to do, kind:to dos
Képek - kind:image, kind:images
Videók, filmek - kind:movie, kind:movies
Zene - kind:music
Hangok - kind:audio
PDF - kind:pdf, kind:pdfs
Beállítások - kind:system preferences, kind:preferences
Könyvjelzők - kind:bookmark, kind:bookmarks
Betűtípusok - kind:font, kind:fonts
Prezentációk - kind:presentations, kind:presentation

Keresés fontossági sorrendje

A Spotlightban beállítható, hogy a keresés, a célpontok mely fontossági sorrendjében történjen meg. Erre azért van szükség, mert nem minden felhasználó a legfontosabbak a PDF dokumentumok, vagy email üzenetek, így bárk testreszabhajta saját kívánsága szerint a keresés sorrendjét. Nyissátok meg a képpernyőtök bal felső sarkában levő Alma menüben található System Preferences programot, majd azon belül a Spotlight bejegyzést. A "Search Results" (keresési eredmények) fül alatt beállíthatjátok, hogy a Spotlight mire (valamint mire ne) keressen a számítógépeteken. A listán az egeretekkel rendezzétek olyan sorrendbe, amely nektek a legmegfelelőbb.

Keresés korlátozása

A System Preferences (amely az Alma menüben található) Spotlight beállításának, Privacy fülében beállíthatjátok azon helyeket, amelyeket nem szeretnétek keresni. A "+" gombbal hozzáadhattok mappákat, vagy akár egész meghajtókat is ehhez a beállításhoz.

Keresés pontosságának további segítése

A keresés pontossága tovább fokozható dokumentum szinten is. Amennyiben egy dokumentumot valamilyen egyéb kifejezés, szó alapján szeretnétek megtalálni, a dokumentum információs paneljén keresztűl, a "Spotlight Comments" mezőben megadhatjátok azokat. Az információs panelt úgy érhetitek el, hogy a Finderben először kijelölitek a mappát vagy dokumentumot, majd a File menüből kiválasztjátok a "Get Info" parancsot (Alma+I). Ott legfelül meg fogjátok találni a Spotlight Comments mezőt.

További Spotlight találat pontosítások

Spotlightban lehetőséged van logikai kifejezésekkel pontosítani kereséseidet. A használható logikai kulcsszavak a kövezkezők: és (and), vagy (or), illetve nem (not).

OR: magyarul "vagy" logikai kulcsszóval egyik, olyan dokumentumokra kereshettek rá, melyekre az or előtt vagy után található kifejezés igaz (akár ez, akár az). A találatokban meg fog jelenni az a dokumentum amelyik csak az egyik, illetve másik, vagy egyszerre mindkettő kifejezést tartalmazza (a vagy kulcsszó jelölése: "|" jel a kifejezések között):

Steve|Jobs

NOT: magyarul "nem" (kivéve) logikai kulcsszóval megadhatjátok azt amire kiváncsiak vagytok, de az eredményekből ki szeretnétek szűrni bizonyos eredményeket tartalmazó dokumentumokat. Pl. a következő parancs meg fogja találni az összes "Jobs"-ot tartalmazó dokumentumot és azokból ki fogja szűrni azokat, amelye "Gates"-et tartalmaznak (ügyeljetek arra, hogy a zárójel előtt ne legyen szóköz):

Jobs(-Bill)

Tipp Minderről és egyéb hasznos tippről bővebben a következő oldalon olvashattok, forrás: http://www.apple.com/macosx/tips/spotlight.html

Tipp

Személyes eszközök