Root felhasználó

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

(Rootuser szócikkből átirányítva)

Hogyan dolgozhatok root-ként OS X alatt?

Az Apple biztonsági okokból kikapcsolta a root felhasználót, mondván, hogy az átlag felhasználónak nincs rá szüksége. Így alapban két fajta felhasználói fiók (kontó) van: adminisztrátor és normál felhasználó (utóbbi lehetőségei könnyen testre szabhatóak).

Az adminisztrátor nem a unix root felhasználó, bár ez kitalálható, mert pl. több adminisztrátora is lehet a gépnek.

Ha az adminisztrátor olyasmit szeretne tenni (másolás/System Preferences-ben rendszerszintű beállítás pl.), amihez root jogok kellenek, a gép általában kéri egy adminisztrátor nevét és jelszavát, majd általában hajlandó végrehajtani a módosításokat (bár az OS X fejlődésével ez egyre jobban működik, még ma sem enged meg mindent). Ezért van, hogy telepítők is kérni szokták az adminisztrátori jelszót.

Tehát általában elegendő adminisztrátorként dolgozni, igazából nem kevésbé biztonságos, mintha mezei felhasználóként dolgoznánk. Kezdő felhasználóknak nem ajánlott a root bekapcsolása.

Mi van, ha nem a grafikus felületről beszélünk, hanem a konzolról? Az adminisztrátor futtathat root jogokkal programokat, a

sudo parancs

utasítással, a return után a gép ismét kéri az adminisztrátori jelszót. (Hogy ki sudo-zhat, az benne van az /etc/sudoers állományban, azonban ez csak root jogokkal olvasható, pl. sudo cat /etc/sudoers ;) )

Kikapcsolt root felhasználó esetén is be lehet jelentkezni a konzolon root-ként:

sudo su

majd return beütésével majd az adminisztrátori jelszó megadásával.

Ha valakinek mindez kevés, aktiválhatja a root felhasználót. Ehhez az alábbi egyszerű lépéseket kell végrehajtani:

  1. Indítsuk el az /Applications/Utilities/NetInfo Manager nevű programot! (Ez a program a NextStep operációs rendszer öröksége, ott ugyanis a beállításokat a többi unixtól eltérően általában nem sima szöveges állományokban, hanem a NetInfo nevű adatbázisban tárolták – ez OS X alatt is hasonlóan van.)
  2. Szerezzünk jogokat a NetInfo adatbázis módosítására: vagy a lakatra kattintsunk alul, vagy válasszuk a Security > Authenticate menüpontot. A rendszer kérni fogja egy adminisztrátornak a nevét és jelszavát.
  3. Miután módosíthatjuk a NetInfo adatbázist, szintén a Security menüben találjuk az Enable Root User menüpontot (újra kér majd jelszót), illetve szükség esetén a Change Root Password opciót. Ha később ki akarjuk kapcsolni a root-ot, az Enable Root User helyett Disable Root User-t fogunk a Security menüben látni.

Ha bekapcsoltuk a root-ot, a konzolban már működni fog a

su -

parancs, innentől minden hasonlít egy linuxra pl.

Ha a grafikus felületet szeretnénk root jogokkal használni és a root kontójából, ahhoz a System Preferences > Accounts > Login Options > Display login window as: értéke legyen Name and password, így legközelebb bejelentkezéskor beírhatjuk felhasználónévnek a root szót.

A root felhasználót a Finder System néven ismeri (pl. ha egy info ablakban nézünk egy mappát/állományt, amelynek a root a tulajdonosa).

Személyes eszközök