Rendszerfrissítés

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Miért van szükség a Macintosh operációs rendszerének frissítésére?

A Mac OS X operációs rendszer alapjában véve biztonságos. Ugyanakkor nem árt feltelepíteni az Apple által kiadott biztonsági és egyéb frissítéseket. Ezek a csomagok gyakran különböző szoftveres problémákat orvosolnak, vagy újabb optimizálások révén fürgébbé is teszik a gépet.

Hogyan telepíthetőek ezek a frissítések?

A Mac OS X operációs rendszerben maga a rendszer és ahhoz tartozó programok frissítését a "Software Update" (magyarul szoftveres frissítés) nevű program végzi el. A Software Update program két helyről indítható:

  1. A legfürgébben az Alma menün keresztül érhető el. Ehhez kattints a bal felső sarokban található Alma menüre, majd onnan válaszd ki a "Software Update..." pontot.
  2. Szintén az Alma menünben megtalálható a "System Preferences" vezérlőpanel, amelyen az operációs rendszer beállításai érhetőek el. Ezen a panelen, az alsóbb sorok közepe táján helyezkedik el a Software Update. A panelen belül kattints a "Check Now" gombra, amely az interneten keresztül leellenőrzi a géphez szükséges frissítéseket.

Automatikus frissítés

Ha a géped állandóan a internetre van kötve, célszerű bekapcsolni az automatikus frissítést. Ezt a következő módon érheted el. Kattints a bal felső sarokban levő Alma menü-re, majd onnan válaszd ki a "System preferences..." opciót. Ezután kattints a Software Update panelre és pipáld ki a "Check for updates" opciót.

A mellette található lehúzható menü a szoftveres frissítés ellenőrzésének gyakoriságára utal. Daily - naponta, weekly - hetente és monthly - havonta. Ne feledd, mindehhez internetes kapcsolatra lesz szükséges, mert a frissítések onnan lesznek letöltve.

Kép:SoftwareUpdate1061.jpg

Manuális telepítés

Letöltés az Apple oldaláról

A frissítések letölthetőek az Apple oldaláról is. Az oldal címe:
http://www.apple.com/support/downloads/

A "Combo Update" mindig egy teljesebb frissítőcsomagot jelöl és mérete általában nagyobb. Például "Combo Update 10.3.8" bármilyen 10.3.x verziójú régebbi rendszert képes frissíteni a 10.3.8-as verzóra.

Letöltésnél még arra kell vigyázni, hogy Mac OS X-ből létezik Client és Server verzió. A szoftveres frissítések is kettő változatban készülnek. Mivel nagy valószínűséggel neked nem Mac OS X Server operációs rendszered van, neked a Mac OS X Client verzióra lesz szükséged. A Server verziót az Apple szervergépeihez készítik, mint például az XServe G5.

Frissítés parancssorból

Néha előfordulhat, hogy az automatikus frissítési eljárás valami miatt nem működik. Erre a problémára gyakran megoldás lehet a rendszer Terminálon keresztüli frissítése. A Terminál nem más, mint a Mac OS X operációs rendszer alapjaként szolgáló BSD-szerű rendszer, szöveges kezelő felülete. A rendszer frissítését a "softwareupdate" nevű alkalmazás végzi és a frissítés a következő módon hívható meg:

sudo softwareupdate -i -a

A parancs begépelése és az Enter gomb megnyomása után a Terminál kérni fogja a számítógép adminisztrátorának jelszavát. A rendszer frissítés ennek megadása után fog elkezdődni.

Hasznos tippek

  • Általában nem érdemes azonnal feltelepíteni egy-egy frissítést, amint az megjelenik. Érdemes várni egy-két napot, ugyanis előfordul, hogy hibákat tartalmaznak. Ilyenkor viszonylag gyorsan szokták javítani a frissítőcsomagot. Az eseményeket fórumokon lehet követni.
  • A programokat valójában szabadon lehet rendezni az /Applications mappán belül (sőt, a rendszerben szerte-széjjel is lehetne őket tartani, bár ez nagyon nem ajánlott). Azonban ha elmozdítod eredeti helyükről az Apple programjait, számolni kell vele, hogy a rendszerfrissítés esetleg nem találja meg őket, s így nem fognak frissülni ezen alkalmazások. Célszerű tehát az operációs rendszerhez adott Apple programokat a helyükön hagyni (pl. Safari, iTunes, Preview, Mail, QuickTime Player, iChat, iCal, Automator, System Preferences, FontBook).
  • Frissítés előtt, után érdemes lefuttatni a Mac OS X operációs rendszer karbantartását (jog javítás és prebinding javítás): Rendszerkarbantartás
Személyes eszközök