Network Utility

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Rendszergazdáknak és számítástechnikában jártasabbaknak készült a Network Utility. Ez a szoftver, tulajdonképpen a Terminal-ból elérhető hálózati szoftverek egy részéhez nyújt grafikus felületű hozzáférést. Miután elindítottuk, az ablaka tetején 8 gombot fogunk látni:

Kép:NetworkUtility_106.jpg

Info

A számítógépünkön működő, különböző hálózati felületekről (Ethernet, Airport, Firewire, stb.) ad bővebb információt. A lehúzható menüvel válthatunk közöttük. Láthatjuk az eszközöz hálózati azonosítóját (Hardware address), IP címét, a kapcsolati sebességet, a gyártót, a kiküldött és fogadott csomagot számát.

Netstat

Ezzel jeleníthetjük meg a hálózatra vonatkozó statisztikai információkat. Hálózati problémák megoldásához lehet hasznos.

Ping

A Ping paranccsal tudjuk leellenőrizni, hogy egy adott számítógépet el tudunk-e érni az interneten. Meg kell adnunk a számítógép (vagy weboldal) címét és a ping kideríti, hogy mennyi időre van szüksége a kapcsolat felvételéhez. Ez a felület hasznos lehet akkor, ha egy weboldalt nem tudunk elérni.

Lookup

Egy adott weboldal DNS szerverének információját tudjuk megjeleníteni vele.

Traceroute

Amikor begépeljük egy weboldal címét és megnyomjuk az entert, nem azonnal az adott weboldal szerveréhez fogunk kapcsolódni. A kapcsolt több, köztes szerveren keresztül jön létre. A traceroute (ahogyan a neve is mutatja) a mi számítógépünk és a másik rendszer közti utat jeleníti meg.

Whois

A weboldalakhoz tartozó regisztrációs információkat jeleníthetjük meg vele. Megtudhatjuk egy adott weboldal tulajdonosának nevét, címét, a regisztráció időpontját és annak érvényességi idejét.

Finger

Felhasználókra vonatkozó személyes információt jeleníthetünk meg vele. Egyes hálózatokon ezt a szolgáltatást kikapcsolják vagy használatát korlátozzák.

Port Scan

Adminisztrátorok (és hackerek) használják a legtöbbet, hogy megtalálják egy adott hálózat nyitott "port"-jait.

Személyes eszközök