Miért jobb a Mac?

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

(Mitoljobbamac szócikkből átirányítva)

Tartalomjegyzék

Általános

Nem biztos, hogy jobb. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Nekünk jobban tetszik.

A Macintosh rendszereket kezdetben kevesebben használták, leginkább speciális grafikai és tervezési feladatokra. Mivel az Apple saját maga fejleszti a számítógépek hardverét és azokhoz tervezi az operációs rendszert, ezek a gépek mindig stabilabbak voltak és lesznek a PC-nél. PC esetében gyakran 5-10 gyártó termékeiből áll össze a masina és sok más cég gyártja hozzájuk a programokat is. Mára a két rivális (Mac és PC) sok szempontból közelebb van egymáshoz, mint valaha történelmük során. A PC-s problémák egy része a platformot használók nagyobb számából adódik (spam, vírusok stb). A Macintosh-felhasználók talán inkább csak "dolgoztak, illetve fejlesztettek" a számítógépükön, nem írtak rá kártékony programokat.

Ha valaki a váltás mellett dönt, az elején egészen biztosan lesz sok dolog, ami idegesíteni fogja. Nem találja, nem tudja, hol van, hogy kell csinálni. Némileg meg kell változtatni gondolkodásmódunkat. Egyes esetekben nehéz lehet túljutni a holtponton. Addig is, párhuzamosan lehet használni korábbi rendszerünket a Mac-kel, folyamatosan tanulva és keresve, addigi feladatainkra milyen megoldásokat kínál ez a rendszer. Tapasztalatunk szerint megéri.

Feladatok

Nagy általánosságban még mindig igaz, hogy ha egy feladat megoldható Mac-en, az Apple és/vagy egyéb fejlesztők programjaival (pl. iLife, iWork, stb.), akkor könnyebb és problémamentesebb az ügy – a legalitásról nem is beszélve – mint PC-n. A Mac-es problémák nagy részét a PC-vel való kompatibilitás megtartása jelenti, így platformváltás (switch) előtt érdemes utánajárni, hogy egy Mac valóban alkalmas-e a feladatra, és az eredmények megoszthatóak-e gond nélkül a még PC-n dolgozó kollégákkal barátokkal stb. A kompatibilitás ugyanakkor folyamatosan fejlődik és a Macintosh rendszerek képesek szabványos hálózati és egyéb megoldások, dokumentumok kezelésére.

UNIX

A Macintosh mai, modern operációs rendszere – a Mac OS X – nemzetközileg elismert, szabványos UNIX alapokra épül. Ez modern memóriakezelést, számtalan szoftver egyidejű futtatását, (szinte) fagyásmentes stabilitást, és nagyobb kompatibilitást eredményez. Egy szoftver összeomlása esetén az operációs rendszer és az egyéb futó alkalmazások érintetlenül folytathatják feladataikat. A gép huzamosan mehet akár kijelentkezés nélkül is (pár naponta érdemes), az újraindításról (mondjuk havonta) vagy az újratelepítésről (mikor megtámadják a gépedet, vagy lényegesen új verziója jelenik meg az OS X-nek) nem is beszélve. Az Apple időről időre ingyenes biztonsági frissítéseket ad ki a rendszeréhez, így az esetleges támadónak nehezebb dolga van.

Stílus

A stabilitáson túl a másik nagy különbség a stílus. A Mac-es gépek, programok általában jól átgondolt és hosszas fejlesztés eredményei, más számítógép- és szoftvergyártók termékeinél nagyságrendekkel szebb kivitelben, és lassan-lassan hasonló áron. Főleg az Apple által írt programokra jellemző továbbá a nagyfokú és valóban kényelmes, használható együttműködés. Nem egyetlen programot írnak, ami megsüti a pirítósodat és leveleket is nyomtat, hanem többet terveznek ésszerűen egymásba fűzve őket.

A gép dolgozzon

Rendszerszintű szkriptelés – a gép dolgozzon helyetted. (A szkript – alapértelmezésben – egy olyan program, amely más programokat vezérel.) Át kell nevezned ötszáz fájlt? A dokumentumodban van harminc táblázat, mindnek hasonlóan kéne kinéznie? Az ilyen feladatokra a szkriptelés az adu ász.
Ugyan win alatt is lehet szkriptelni, de kérdés, ki ért hozzá. Mac-en az AppleScript használatát nem nehéz kitalálni: a rendszerrel hasznos példákat is adnak. A Mac OS X-ben már UNIX szkripteket is lehet használni. Sőt, az Apple lehetőséget teremtett, hogy szükség esetén az AppleScriptből futtassunk UNIX szkripteket és viszont. A Mac OS X 10.4 "Tiger" megjelenése óta egy újabb eszközzel bővült az automatizálási lehetőségek tárháza, az Automator nevű programmal és a hozzá tartozó technológiával.

Világok

A Mac OS X valamilyen szempontból talán egyesíti a Linux, a Windows és a régi Mac OS legjobb oldalait. Néhány példa: stabilitás, vérbeli hálózat/internet, szerverek, rendszerszintű szolgáltatások, Adobe – > Macromedia, könnyen használható grafikus felület, innováció. Programok szempontjából olyan érzés, mintha a Microsoft kiadta volna az Office-t és az összes lényeges alkalmazását Linuxra, a többi nagy céggel (Macromedia, Adobe...) együtt, közben pedig a KDE (Gnome) tízezer fényéveket fejlődött volna.

Felhasználók

A Mac-et használókra általában igaz, hogy közösségi szellemük, segítőkészségük, empátiájuk és jóindulatuk vezérlik őket tetteikben. Bízunk abban, hogy a Macintosh világa az új felhasználóknak is segít "jobbá válni", a munkájuk elvégzésén túl.

Személyes eszközök