Milyen böngészőt használjak?

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Fajták

Használhatod az operációs rendszerhez adott Safari nevű böngészőt, vagy választhatsz másikat.

Lehetőségek:

Tippek böngészéshez

 • Safari > Block Pop-Up Windows menüponttal lehet kérni a pop-up ablakok száműzését.
 • Safari > Preferences > General fül > Save downloaded files to mellett lehet megadni, hogy hová töltsön le Safari. Ugyanitt lehet kikapcsolni az Open "safe" files after downloading opciót.
 • Ha képeket kell lementened az oldalról, készíts egy mappát az asztalon, ragadd meg a képeket a weboldalon és húzd bele a mappába.
 • Kapcsold be a füles böngészést (tabbed browsing) Safariban:
  Safari menü > Preferences > Tabs fülön pipáld be az Enable tabbed browsing mezőt!
  Nagyon hatékony módja pl. a keresésnek: egyszerre több találat töltődhet. Ehhez a találatokra az Alma lenyomása mellett kattints: a találat új fülön nyílik meg. Gyorsan áttekinthető, helytakarékos. Új böngészőablakot Alma N-nel kérhetsz. Új, üres fület Alma T-vel.
 • Safariban a címsorban baloldalt lévő ikont proxy icon-nak hívják. Meg lehet fogni, és be lehet húzni a könyvjelzők közé (ez az egyik mód, hogy egy oldalt felvegyünk), vagy a Finderbe lehet húzni, s egy Web Internet Location fájlt kapunk. Erre duplát kattintva máris a weboldalon találjuk magunkat.
 • Linkeket is meg lehet fogni és ki lehet húzni a Finderbe. A link lehet e-mail link is: a rendszer érzékeli a különbséget (ekkor Mail Internet Location-t hoz létre).
 • Ha valamit gyorsan kéne feljegyezned egy weboldalról – pl. megnézted a menetrendben, mikor érkezik a barátnőd vonata –, jelöld ki a feljegyzendő szöveget, majd ragadd meg, húzd ki az asztalra (vagy a Finder egy ablakába). Azonnal kapsz egy ún. TextClipping fájlt, kevés adat ideiglenes tárolására tökéletes.
  Explorer történetesen egy szöveges fájlt készít, nem TextClippinget. A TextClipping nem használható PC-n.
 • Ha egy weblap szövegében simán szerepel egy e-mail cím vagy egy URL (tehát nem linkként, csak sima szövegként), akkor is ki lehet jelölni a címet/URL-t, ha kihúzzuk a Finderbe, a rendszer nem sima TextClippinget készít, hanem egy WebLocation illetve Mail Internet Location fájlt.
 • Ha bármilyen szöveget kezelő programban (TextEdit, Mail, Stickies, Safari pl.), aminek van Services menüje (ez a vastagbetűs menüpont alatt van, ha van), szerepel egy URL, kijelölhetjük, majd a Services menüből választhatjuk az Open URL menüpontot: a címet megnyitja Safari.
 • Windows Media fájlok lejátszása weboldalakon
Személyes eszközök