Disk Image

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

(Mi az a .dmg? (Disk Image) szócikkből átirányítva)

Tartalomjegyzék

Analógiák

A Disk Image (.dmg) egy olyan dokumentum, amely úgy viselkedik, mint a számítógépbe helyezett CD, DVD, vagy egyéb külső tárolóegység. Hasonló formátum még a szintén Mac-es .toast illetve a PC-ken gyakori .iso, valamint a .cue/bin is. Adathorozókon (flash drive, DVD, CD, stb.), illetve hálózatokon (természetesen az internet is ide tartozik) gond nélkül mozgatható, még különböző operációs rendszerek esetén is. (Igen, egy Disk Image állományt le lehet tölteni egy Windows-t futtató gépen, majd át lehet vinni egy Macintosh-ra és ott használni.)

A programok illetve telepítőjük gyakran érkeznek Disk Image formátumban, emellett archiválási, adatszállítási célokra is népszerű a Mac-használók körében.

Használat

  1. Felcsatolás. Hogy hozzáférjünk a Disk Image tartalmához, fel kell csatolnunk (angolul "mount"). Alapban a Disk Utility program végzi a feladatot (az /Applications/Utilities mappában található). A művelethez elég duplát kattintani a dmg fájlra. Ilyenkor megjelenik (a dmg fájl méretétől függően rövidebb vagy hosszabb időre) egy folyamatjelző ablak. Annak eltűnésével a Desktop-on megjelenik a felcsatolt "ideiglenes partíció".
  2. Lecsatolás. Ha nem használjuk tovább a Disk Image tartalmát, lecsatoljuk: az "ideiglenes partíciót" vagy a kukára húzzuk, vagy kijelöljük és Alma E-t nyomunk.

Itt fontos megjegyezni a felcsatolt meghajtó és Disk Image fájl közti különbséget. A felcsatolt egység a Disk Image-ben található elemeket tartalmazza (megnyitott, elérhető formában). A Disk Image-ben tárolt anyagokhoz a felcsatolt egységen keresztül lehet eljutni. A felcsatolt egység a lecsatolás után eltűnik. Ha újból el akarjuk érni a tartalmát, a Disk Image-et újra fel kell csatolni. Ha töröljük a Disk Image fájlt, természetesen a benne lévő elemek is vele vesznek. A Disk Image fájl most is olyan, mint egy CD: ha elveszted, vagy kidobod, akkor vele veszik az adat is, ami rajta van. Ha beteszed a gépbe, csatolódik, és használhatod a tartalmát.

Új Disk Image létrehozása

A .dmg archiválásra is nagyon kényelmes. Előnye (pl. egy .sit vagy .zip archívummal szemben), hogy nem kell kitömöríteni (ehhez néha sok szabad hely és idő kell), csak felcsatolni és máris hozzáférünk a tartalmához.

  • Létezik írásvédett, tömörített (ez is írásvédett), jelszóval kódolt, illetve írható dmg is.

Dmg készíthető az OS X-hez (10.3-tól) adott Disk Utility programmal (Applications/Utilities) Illetve kereskedelmi programokkal is, az egyik legjobb a DropDMG, sok hasznos opcióval. A FreeDMG ingyenes, egyszerű és magyar nyelvű DMG készítő program, érdemes ezt is megnézni.

Megjegyzés: mindhárom program az Apple hdiutil nevű UNIX parancssoros programját használja.


Esetleges problémák

  • Néha lehet olvasni olyan esetről, amikor a dmg fájl nem használható (nem lehet felcsatolni). Ilyenkor általában a fájl vagy eleve sérült volt, vagy pedig nem egy "dmg" fájlról van szó, hanem a még OS 9 alatt használt img formátumról. Annak valóban nem tett jót a letöltés, hacsak előtte nem csomagolták be StuffIt segítségével.
    A dmg a tapasztalat alapján meglehetősen kiforrott, jól működő megoldás.
  • Megjegyzés: abban az esetben nem fogod tudni lecsatolni a dmg fájlokat, ha a rendszer valamit használ róluk, pl. onnan egy telepítő fut. Ha szöveges dokumentum van nyitva (TextEditben), a dmg lecsatolható. Néhány program nem szeret dmg-ről futni.
  • Windows alatt a dmg fájlokat csak segédprogramokkal lehet használni. A DaemonTools képes felcsatolni őket, de ez még csak annyi, mintha egy Mac formátumú merevlemez lenne a gépedben. Ahhoz, hogy az adatokhoz hozzáférj, kell egy segédprogram, ami érti a Mac-es fájlrendszert. Ilyen pl. a MacDrive. Ne feledjük, több fajta dmg lehet, egyeseket nagyon valószínű, hogy nem lehet ily módon használni (jelszóval kódolt pl. jó eséllyel nem fog menni).

Tippek

  • A dmg felhasználásával égethetünk Mac formátumú CD-t illetve DVD-t egy PC-n (fájlok színezése, megjegyzések, stb. megmarad). A módszert használhatjuk, ha a Mac-ben nincs CD illetve DVD-író, ellenben van egy PC a közelben, ami meg tudja oldani a feladatot. A lépéseket lásd a A CD/DVD írás lehetőségei cikkben.

Az így írt CD/DVD HFS fájlrendszerű lesz, ezért a PC nem fogja tudni elolvasni (hacsak nincsen segédprogramunk erre, pl. MacDrive), csak egy Mac.

  • Ha van néhány fájlod, amelyeket az illetéktelen szemek elől el akarsz rejteni és valamiért a unix jogok erre nem elegek (pl. mert valaki leül a géped elé és a te kontódat használva matat), célszerű a kérdéses fájlokból egy kódolt dmg-t készíteni (elvileg a tartalma módosítható, még ha kódolt is). A dmg tartalmához csak az általad megszabott jelszó megadása után lehet hozzáférni. Kódolt dmg csatolásakor a gép felajánlja, hogy megjegyzi a jelszót. Nyilván ebben az esetben ez orvosilag ellenjavallt.

Megjegyzés

A dmg képes meglepetést okozni. Csatoljunk fel egy dmg-t, nyissunk meg egy fájlt róla, csukjuk be a fájlt, majd csatoljuk le a dmg-t. Ha ezután az Alma menüben megkeressük a Recent Items alatt az imént megnyitott fájlt és arra duplát kattintunk, a gép megtalálja a fájlt a dmg-n belül és automatikusan csatolja azt, hogy azonnal használni tudjuk. Hasonló történik ha egy dmg-ben található elemről készítünk Alias-t a Finderrel, lecsatoljuk a dmg-t, majd duplát kattintunk az Alias-ra. Ugyanez a helyzet, ha a dmg egyik elemét (programot, dokumentumot vagy mappát) ráhúzzuk a Dock-ra. Kezdőknél lehet látni, hogy egy programot, ami dmg formában érkezik, valójában nem telepítik (azaz nem másolják az Applications mappába), hanem a dmg-n lévő példányt futtatják és azt is tartják a Dockban. Ebből aztán különféle problémák adódnak, pl. valahányszor elindítják a programot, mindig felcsatolódik a dmg, feleslegesen foglalva a helyet a Desktopon. Jellemzően egy-két ilyen programmal szokott ez előfordulni, a Microsoft Messengerével illetve a Skype-pal. Tehát switcherek: figyelem a részletekre!

Úgy tűnik, a fent leírtakból Tigris (Mac OS X 10.4) alatt csak a Dockba húzás működik rendesen, a Recent Items többé nem reagál a fent leírt módon. Az Apple igyekezett letiltani, hogy Alias-t hozzunk létre a dmg egyik eleméről, a Finderből nem elérhető a funkció (az, hogy egy dmg írásvédett, önmagában nem ok: az asztalra attól még készülhetne Alias). Mégis készíthető Alias: ragadjuk meg az elemet az egérrel majd húzás közben tartsuk lenyomva az Alma és Alt billentyűket, míg fel nem engedjük az egér gombját. Az így készített Alias még mindig működik.

Személyes eszközök