Melyik Macintosht válasszam

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Hogyan válasszunk a Macintosh rendszerek küzül?

Az Apple jelenleg három kategóriába sorolja a számítógépeit: Professzionális felhasználók, otthoni felhasználók ("digitális életmód") és oktatási kliensek. A rendszerek árai is kb. ebben a sorrendben csökkennek.

  • A legújabb - Intel processzoros - Macintosh számítógépek bármelyike képes Windows szoftverek használatára. Erre több megoldás lehetséges, amelyeket opcionálisan meg kell vásárolni, de a lehetőség adott.
  • Olyan munkára, ahol a sebesség és a teljesítmény a legfontosabb tényező a professzionális sorozat használata ajánlott.
  • Mindennapi levelezésre, internet használatra, irodai munkára, kisebb grafikus, videó, illetve zene-szerkesztésre az otthoni modelek tökéletesen megfelelőek.
  • Az oktatási típusok hasonló teljesítményt kínálnak, mint az otthoni rendszerek, ám gyakran az ár csökkentése miatt azoknal gyakran gyengébb paraméterű harverrel lettek felszerelve. Teljesítményük kb. azonos és működés szempotjából is azonos élményt fognak kínálni. Az oktatási rendszerek tökéletes választást jelenthetnek olyan felhasználók számára, akik nem szeretnének sokat költeni a számítógépükre.

Professzionális rendszerek

A professzionális rendszerek közé tartoznak:

A Mac Pro sorozat az irodai megoldást jelenti. Ezek a gépek fejlett processzorral vannak ellátva, amelyek kíváló teljesítményt biztosítanak mindenféle grafikai, videós, kutatási, mérnöki, zeneszerkesztői és egyéb feladatokra. A legújabb Intel Xeon processzorral van felszerelve, amely kb. 60-70%-os teljesítménybeli növekedést jelent a korábbi rendszerekhez képest.
A professzionális fotóművészek, grafikus tervezők és a legigényesebb játékosok legtöbbje a Mac Pro sorozatot használja. A rendszerek tetszés szerint bővíthetőek. A bővítési lehetőségek közé tartoznak a: processzor, memória, grafikus kártya, merevlemez és egyéb speciális feladatokat ellátó kártyák is. A Mac Pro alapkiépítésben képes egy 30 hüvelykes Cinema Displayt meghajtani, további bővítőkártyákkal akár 8-ra is növelhetjük ezt a számot.

A MacBook Pro sorozat szintén a professzionális felhasználók számára készült, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a gyakran utazó felhasználók számára. A MacBook Pro sorozat közkedvelt kelléke a világ vezető televíziós hírcsatorna-riportereinek, film rendezőknek, professzionális grafikus tervezőknek, zenészeknek. A MacBook Pro számítógépek elegánsak, biztonságosak és felszereltségükhöz mérve könnyűek is. A MacBook Pro sorozat 15 és 17 hüvelykes modelljei is képesek meghajtani egy 30" Cinema Displayt.

Oktatási, irodai, otthoni rendszerek

Az oktatási, irodai és otthoni rendszerek közé az következő számítógépek tartoznak:

Az iMac sorozat jelenleg (2008 november) az otthoni felhasználó számítógépek közül a legfejlettebb. A számítógép egy okos formatervnek köszönhetően magában foglalja a folyadékkristályos kijelzőt és a számítógép egyéb hardvereit (mint pl. a processzor, memória, merevlemez, konfigurációtól függően CD, vagy DVD író és olvasó). A (2005 októberében bemutatott) iMac G5 sorozat óta minden iMac doboza tartalmaz egy távirányítót is, amellyel a Macintosh számítógép médiaközponttá alakul. Egyetlen gombnyomásra elérhetőek a számítógépen tárolk fényképek, zenét, videók és prezentációk és ennek a megoldásnak a neve Front Row. Az iMac-ben természetesen lehetőség nyílik a memória bővítésére, merevlemez cseréjére, vagy a csatlakozó egységeken keresztül külső merevlemez és egyéb eszköz használatára.

Az MacBook számítógép a MacBook Pro hordozható számítógép sorozat megengedhetőbb váltózata. Teljesítménye, beépített csatlakoztatási és bővítési lehetőségei, kijelzője valamivel elmaradnak a MacBook Pro-étól, de felhasználhatóságában szinte megegyezik azzal.

Személyes eszközök