Mactheripper

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

MacTheRipper: a program, és ami mögötte van

Az alábbi szöveget Sz. Tamás készítette

A programról

A MacTheRipper egy DVD rippelő (kicsomagoló/másoló) program OS X-re. A program képes eltávolítani a CSS kódolást, a Macrovision védelmet, és a régiókódot ‘0’-ra azaz függetlenre állítani. Megbírkózik az ARccOS védelemmel is, amit néhány Sony által kiadott DVD-n alkalmaztak 2006 elött.

A régió kód engedélyező

Ha a DVD beolvasása után a ‘DISC RCE: -CLEAR-’ látható, Az ‘RCE Region’ legördülő menüt hagyhatjuk az alapértelmezett ‘OFF’, azaz kikapcsolt állapotban.

Azonban ha a ‘DISC RCE: -DETECTED-’, olvasható, akkor ‘RCE Region’ menüt állítsuk át a lemeznek megfelelő régiókódra. Például ha egy amerikai régiójú (Region 1) lemezt akarunk beolvasni, akkor az ‘RCE Region’ menüt állítsuk át 1-esre.

A 'Disc RPC' mutatja, hogy a DVD-t melyik régióba szánták eredetileg.

A ‘New Region’ menüt a leg1xübb alapértelmezett értéken 'ALL'-on hangyni. Ez azt jelenti hogy a másolatot a világon bárhol lejátszatják, nem korlátozza régiókra. Azonban ha szükséges (néhány lejátszó nem eszi meg a 0-ás, vagyis régiófüggetlen lemezt) tetszés szerint átállíthatjuk ezt a korlátozást bármely régiókombinációra.

UOP-k

Ezek azok a bizonyos át nem ugorható figyelmeztetések, filmelőzetesek, amiktől szívesen megszabadulunk. Ezt megtehetjük 1 gombnyomásra 'Disable DVD UOPs', de ha akarjuk akár finomhangolhatjuk is ezt az opciót 'Enable Advanced Features'. Azonban erre figyeljünk oda, mert könnyen elérhetjük ezzel az opcióval, hogy nem müködő menü, leállíthatatlan fílm lesz az eredmény.


A ‘Mode’ fül

Itt dönthetjük el, hogy az egész DVD-t lemásoljuk ‘Full Disc Extraction’, és az így kapott másolatot, kiírjuk lemezre vagy egyéb programokkal feldolgozzuk (pl.mpeg streamclip vagy ffmpegx).

Main Feature Extraction

Amikor csak a filmet szeretnénk lemásolni, és a hozzákapcsolódó "sallangok" nem érdekelnek, a ‘Main Feature Extraction’ menüpontot válasszuk ki.

Title Set Extraction

Természetesen lehetőség van csak a "sallangok" (verkfílm, extrák, stb...) kimásolására. Ekkor a ‘Title Set Extraction’menüpontot, és a videó sorszámát válasszük ki. Sajnos nincs rá lehetőség, hogy előre megtudjuk melyik fejezet, melyik videót jelenti. Ezalól kivétel maga a fílm, mivel az a listában a szám utáni '(Main Feature)' felirat jelzi. Vagyis a '(Main Feature)'-el jelzett videót választva ugyanazt érjük el, mintha a ‘Main Feature Extraction’ opciót választottuk volna.

Title Only

Kicsi darabok is kinyerhetőek a lemezről, ezt a ‘Title Only Extraction’ menüponton keresztül érhetjük el. Ezek a legkissebb, de még egész videót tartalmazó darabkák. Itt sincs lehetőség kideríteni melyik darabka hova tartozik, melyik videó része, de maga a fílm itt is meg van jelölve ‘(MF)’. Ebben a menüpontban kapunk egy + lehetőséget, mégpedig a demux-ot. A 'D' gombal aktiválhatjuk ezt a funkciót, ekkor a 'stream' gombbal elővarázsolhatjük az aktuális videóhoz tartozó hang és felirat sávok listáját. A demux-ot választva nem a .VOB fájl lesz kimásolva, hanem külön válik a kép (.m2v), a hang (.ac3,.dts,.pcm), valamint a felirat (.scp). Értelemszerüen csak azt a hang/felirat sávot másolja lemezre ami ki van pipálva.

Title - Chapter Extraction

Ha egy videónak csak bizonyos részeire van szükségünk, akkor jön jól a ‘Title – Chapter Extraction’ opció. Ha a videó jelenetekre van osztva (ha más nem is , de a fílmek általában ilyenek), itt kiválasztjuk a videót (itt is 'MF' jelzi a fílmet), majd beállítjuk a kezdő ‘SChpt’, és a befejező ‘EChpt’ jelenetet. Itt is van lehetőség demux-olásra.

Preferences

Enable PGC Mode In Title / Chapter Mode

Amennyiben problémás a mozi fejezet (title and chapter extractions) kitömörítése, vedd ki a pipát. Ellenkező esetben ne piszkáld, mivel a "PGC mód" sokkal pontosabb eredményt produkál.

File Size Calculation Method

A program kiszámolja mekkora helyet foglal a lemezen a kimásolni kívánt DVD. Az alapértelmezett 'Pre Scan' akkor számolja ki a helyfoglalást mikor beteszed az olvasóba a lemezt. 1 kis időbe telik míg átnyálazza a lemezt, és beolvassa mekkora helyet foglalnak el a lemezen található videók. Ezután viszont már pontos méretet ad a helyfoglalásról abban az esetben is, ha nem az egész lemezt másoljuk ki csak 1 részét.

Disable File Overvrite Warning

Ez az opció engedélyezi ill tiltja, hogy rákérdezzen a fájlok felülírására.

Don't Remember Save Location

Megjegyezze-e, hogy hová menti a dvd tartalmát.

The Disc Poll Delay In Seconds

Beállítható, hogy a lemez behelyezése után mennyi idő teljen el(másodpercben), amíg a program belefog a lemez használatába. Időnként problémát okozhat hogy az operációsrendszer, és a MacTheRipper egyszerre akarnak hozzáférni a lemezhez. Ezzel az opcióval elkerülhetjük az ilyen galibákat.

Disable Menus in MainFeat / T-Set Extraction

Abban az esetben, ha csak a fílmet másoljuk (Main Feature, ill. TitleSet módban) előfordulhat, hogy a másolat ilyenkor is tartalmaz menüt, vagy extra funkciót. Ekkor ezt a menüpontot aktiválva, leválaszthatjuk a fílmről a hozzácsapódott felesleges extrákat.

Extract DVD-ROM Content (FULL DISK ONLY)

Amikor a teljes lemez másolását választjuk, másolásra kerül a lemez összes könyvtára, vagyis a lemezen található extrák (játékok, képernyővédők, weboldalak,stb...). Amennyiben nincs szükségünk ezekre, és csak a videó tartalom érdekel minket, kapcsoljuk ki ezt a funkciót. Ilyenkor csak a VIDEO_TS könyvtárat és tartalmát másolja át.

Disable UOPs Warning

Ez az opció kikapcsolja azt a figyelmeztetést, amit akkor kapsz mikor a DVD-t úgy másolod ki, hogy kikapcsolod az UOP-kat. Ez az üzenet figyelmeztet(ne) arra, hogy az UOP-k eltávolítása abnormális működést okozhat (működésképtelen menü, stb..)

ARccOS védelemmel ellátott DVD másolásakor egy figyelmeztető üzenet kapunk, melyben egy hibás vob fájlra panaszkodik a program (dummy vob warning). Ekkor választás elé állít mi legyen ezzel a fájlal. Töröljük, ha csak a fílmet másoljuk, és csonkoljuk (pad) ha az egész lemezt, vagy valamelyik extrát másoljuk.

Személyes eszközök