Mac OS X magyar lokalizáció telepítése

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Magyar lokalizáció telepítése Mac OS X 10.6.x Snow Leopard alá

Mac OS X 10.6 Snow Leopard operációs rendszerhez is letölthetjük és telepíthetjük a magyarító csomagot.
Ezeket a következő weboldalon keresztül tölthetjük le: http://apcom.hu/downloads/

Verziók szerint:

Magyar lokalizáció telepítése Mac OS X 10.4.x Tiger alá

Kép:Magyar.png

Előkészület

A telepítés előtt győződj meg arról, hogy milyen változatú operációs rendszert használsz: 10.4.2 vagy 10.4.3. Ezt az Alma menüben található "About This Mac parancsának kiválasztásával teheted meg.

Figyelem! A lentebb ismertett eljárásokhoz alapfokú rendszer és UNIX konzol kezelés ajánlott. Az ismertetett parancsokat mindenki csak saját felelősségére hajtsa végre!

10.4.2

Ez a lehető legegyszerűbb eset. A telepítés lépései a következőek:

 1. Töltsük le a a magyarítást, majd a benne lévő csomagot elindítva telepítsük azt fel.
 2. Miután újraindítottuk a rendszert már magyarul kell, hogy bejelentkezzen. Ha esteleg ez nem így történne, akkor a System Preferences paneleken belül, az Internationalban látnunk kell a magyar nyelvet. Ezt ragadjuk meg és húzzuk a Languages: listában legfelülre (az English fölé). A legfontosabb, hogy a magyar nyelv legyen legfelül a listán.
 3. Ha már magyar a rendszer, nyissuk meg a Findert. Legfelül, a menüsorban kiválasszuk ki az ugrás, majd Segédprogramok menüt. Ezen belül indítsuk el a Terminált és oda gépeljük be a következő parancsokat:
  sudo rm /var/db/.AppleTier3Language

  Erre a lépésre azért van szükség, hogy a rendszer frissítéséhez szükséges Software Update is működjön. /Köszönet a megoldásért Dago^WATT-nak./

10.4.3

Ez egy picit bonyolultabb, mert itt kettő lehetőség áll fent:

 1. Amennyiben a számítógépünkön még a Mac OS X 10.4.2 fut, de fel szeretnénk tenni a Mac OS X 10.4.3-at, végezzük el a szükséges operációs rendszer frissítési lépéseket, majd hajtsuk végre a lentebb ismertetett parancsokat.
 2. Amennyiben a számítógépünkön már fent van a Mac OS X 10.4.3 operációs rendszer, viszont nincs türelmünk kivárni a magyar Mac OS X 10.4.3-as frissítést, a következő módon telepíthetjük a magyarítást.
  • Töltsük le és telepítsük fel a következő csomagot: Hungarian_10.4.2.mpkg.zip (köszönet érte Dago^WATT-nak). Ez a csomag a Mac OS X 10.4.3-as rendszer igazított, Mac OS X 10.4.2-es magyarító csomagot tartalmazza.
  • Ha már magyar a rendszer, nyissuk meg a Findert, majd a felső menüsorban az ugrás menüből válasszuk ki a Segédprogramok almenüt. Ezen belül indítsuk el a Terminált és a következő parancsot gépeljük be (ami törli a Software Update további működését megakadályozó dokumentumot):
   sudo rm /var/db/.AppleTier3Language

Kompatibilitás javítása

A kompatibilítás érdekében a következő lépésekre is szükség lesz:

 1. Probléma: Telepítés után azt tapasztalhatjuk, hogy a Finder egy kicsit elfáradt. Az Info ablak (Alma+I) megtekintésekor a Finder állandóan újraindul.
  Megoldás: Töltsük le az alábbi állományt Finder_upd.zip és másoljuk be a letöltött és kitömörített dokumentumokat a "/System/Library/CoreServices/Finder.app/Contents/Resources/hu.lproj/" könyvtárba. A Finder újraindítása után, vagy egy teljes rendszer újraindítás után újból minden rendben kell, hogy legyen.
 2. Probléma: A 10.4.3-as változat alatt a System Preferences alkalmazásból a Billenyűzet és Egér beállítási panel eltünhet!
  Megoldás: Töltsük le, tömörítsük ki az alábbi állományt: KeyboardMouse.zip. Ezután a tartalmát másuljuk be a "/System/Library/PreferencePanes/Keyboard.PrefPane/Contents/Resources/" könyvtárba.
 3. Probléma: A Rendszerbeállításokban a Fax és a Takarékoskodás egybemosódik.
  Megoldás: Töltsük le és tömörítsük ki az alábbi állományt: PrinterFax.zip. Ezután másoljuk be a tartalmat a "/System/Library/PreferencePanes/PrinterAndFax.prefPane/Contents/Resources/hu.lproj/" könyvtárba.

10.4.4 és 10.4.5

Ha valaki friss rendszerre szeretné telepíteni a lokalizációt olvassa el a következő fórumot: http://beszeljukmac.com/index.php/forums/viewthread/13478/ Itt mindent megtalál. Telepítés után semmilyen más műveletet (.AppleTier3Language törlése, stb) nem kell megcsinálni!

Kapcsolódó letöltések:

Magyar lokalizáció http://wattks.uw.hu/Mac/programok/HunLoc.zip
Ha gond lenne az Activity Monitorral (Tevékenységfigyelő) http://wattks.uw.hu/Mac/programok/Activity_HunLoc.zip
Ha az iChat AV-val lennének gondok http://wattks.uw.hu/Mac/programok/iChatAV_HunLoc.zip
 • E-mail: dago@amiga.hu
 • IRC: #WATT (21.00-tól)

Fórumok

Személyes eszközök