Lassuló Mac javítása

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Ha hosszabb ideje használunk egy operációs rendszert, akkor előfordul, hogy a gépet egyre lassabbnak érezzük alatta, lassabban kapcsol be, lassabban indulnak a programok. Ennek egyik oka a programok folyamatos fejlődésére, fejlesztésére vezethető vissza, de lassulást okozhat többek közt egy (vagy épp túl sok) telepített elem, vagy maga a rendszerhasználat is. A következőkben utóbbi két eset megoldására próbáltuk összeállítani egy általános jellegű útmutatót Mac OS X operációs rendszerre vonatkozóan.

Tartalomjegyzék

Karbantartás

Géphasználatától függően egy-két havonta, illetve minden nagyobb rendszerfrissítés előtt ajánlott rendszerkarbantartást végezni. Tapasztalatok alapján ez javítja a gép működését, valamint sok későbbi 'furcsaság' előzhető meg vele. Konkrét hibajelenség vagy program lassulás esetén ez az első dolog, amit javasolni szoktak.

Telepített programok, egyéb kiegészítések

Gyakran az alapprogramokon túl további alkalmazások és egyéb kiegészítések (widgetek, képernyővédők, beállítási panelek, menubar elemek, fontok, quicktime, safari, mail, context menu, spotlight, quicklook, itunes, automator pluginek, stb.) is telepítésre kerülnek. Ezek az idő folyamán felhalmozódhatnak, s lassítják a rendszer egészét, vagy esetlegesen hibajelenséget okoznak.

A legtöbb esetben a program törlésén, vagyis az /Applications könyvtáron kívül az alábbi két (négy) helyen fordulhat elő további, kötődő elem:

 • /Library/Application Support - Segédelemek az alkalmazások működéséhez 

 • /Library/Preferences - Telepített elemek beállításait tartalmazó fájlok

(illetve ezen mappák /Users/Te_Neved/Library alatt található megfelelői)

Library mappa

Egyéb helyek ahová a programok illetve egyéb kiegészítések települhetnek

 • /Library/Contextual Menu Items - Context (Ctrl+klikk/jobb klikk) kiegészítések
 • /Library/Fonts - Betűk
 • /Library/InputManagers - SIMBL, egyéb Safari pluginek
 (Snow Leopard alatt már nem működik)
 • /Library/Internet Plug-Ins - Safari pluginek

 • /Library/iTunes - iTunes vizualizációs, és egyéb kiegészítések

 • /Library/PreferencePanes - Beállítási panelek
 • /Library/QuickLook - QuickLook kiegészítések (Leopard-tól)
 • 
/Library/QuickTime - QuickTime kiegészítések

 • /Library/Receipts - Intallerek (.pkg)
 • 
/Library/Screen Savers - Képernyővédők
 • /Library/Services - Szolgáltatások (Ctrl+klikk/jobb klikk)
 • 
/Library/Spotlight - Spotlight pluginek
 • 
/Library/StartupItems - Rendszerrel együtt induló elemek (ezek nem azonosak a Systerm Preferences/Accounts panel alatt levő Login Items-szel)

 • /Library/Widgets - Widget-ek
 • /Library/Workflows - Automator workflow-k

(illetve ezen mappák /Users/Te_Neved/Library alatt található megfelelői)

De ilyen könyvtár lehet még a

 • /Users/Te_Neved/Library/Mail/Bundles
 • /Users/Te_Neved/Library/iMovie... stb. mappa is.

A fenti mappákban lévő elemeket a gép minden rendszer vagy program indításkor betölti, ezért ajánlott félévente, évente átnézni a számítógép ezen könyvtárait és onnét törölni felessé vált dolgokat. Mérlegelni aszerint, hogy az adott dolog szükséges-e a számítógépen vagy sem, esetleg könnyedén pótolható, így csak a helyet, és az erőforrásokat foglalja.

Beállítások törlése

Hibásan működő, nem induló alkalmazás esetén az adott program beállításának törlése (elmozgatása, átnevezése) gyakran vezet megoldáshoz. Ezeket a fájlok a "/Users/Te_Neved/Library/Preferences" vagy a "/Library/Preferences" mappában találhatók jellemzően .plist (.ini, vagy egyéb) kiterjesztéssel. A törlés (elmozgatás, átnevezés) után a következő programindításkor a szoftver egy új, alapbeállításokat tartalmazó beállítási fájlt hoz létre.

Telepített pluginek

Programhiba esetén (jellemzően Finder, Safari, Mail, QuickTime, Spotlight, iTunes), ha a karbantartás, vagy a beállítási fájl törlése (elmozgatása, átnevezése) nem vezet eredményre, akkor megoldást jelenthet még az adott program - felsorolt mappákban egyikében található - pluginjeinek elmozgatása (a hibás törlése). Megszokottnál lassabban induló programok esetén is segíthet a kiegészítéseknek fentebb leírt módon való szelektálása.

Fontos információ a betűcsaládokról

A /Library/Fonts könyvtárban találhatók a Mac OS X által telepített, és használt betűk is, törlésük súlyos következménnyel lehetnek a rendszer egészére vonatkozóan! Továbbá, a sok plusz telepített betűcsalád érezhetően igénybe veszi a rendszer egészét, illetve akár egy hibás betűcsalád is igen komoly, és változatos hibajelenséget tud okozni. Mindezekből fakadólag, ha nem szükséges ne telepítsünk további fontokat, amennyiben mégis úgy a probléma kezelésére kiválóan alkalmas a Linotype FontExplorer nevű ingyenes program.

Szabad lemezterület


Általánosságban elmondható, hogy a gyors működéshez a lehető legnagyobb szabad területet kell biztosítani a rendszernek. 15-25 GB szabad lemezterület alatt már kisebb lassulások előfordulhatnak, de minimum 3-6 GB amit kell biztosítani a Swap fájl számára, ennek hiányában a számítógép már nagyon lassúvá válik.

Monolingual, és az angol nyelv

Hely felszabadítása

Karbantartáson túl, mely a cache törlésével, és egyéb parancsok lefuttatásával (architektúrától illetve futtatási gyakorisától föggően ~0,2-1GB) helyet szabadít fel a merevlemezen, további hely nyerhető a nem használt nyelvek, architektúrák eltávolításával (0,5~1 GB, függően a telepített programok számától, és az architektúrától) (Monolingual, Xslimmer, stb.). Nyelvek törlésénél arra kell figyelni, hogy a szükséges nyelvek mellett az angolt, vagyis a rendszernyelvet mindenképp meg kell tartani. Architektúrák törlésénél pedig arra, hogyha PPC processzor van a gépben, akkor minden Intel architektúra törölhető, viszont fordítva ez már nem igaz, így ebben az esetben nem árt óvatosnak lenni.

Memória, virtuális memória

A szabad lemezterület mellett fontos a Mac OS X elegendő memóriával történő ellátása. Abban az esetben, ha lehetőségeink korlátozottak etéren, úgy a felsorolt dolgokon kívül a System Preferences-ben módosíthatók a Dock, és a Spotlight beállításai, kikapcsolható pár szolgáltatás (Expose, Time Machine, Spaces, stb.). Lehetőség van 3rd party program (OnyX, TinkerTool, stb.) igénybevételére is, melyek segítségével a rendszerben egyéb extrák kapcsolhatók ki vagy éppenséggel be.

OnyX Rebulid funkciója

További erőforrás felszabadítása

Ritkán, vagy nem használt Menubar elemek kikapcsolásával plusz erőforrás szabadítható fel. Az itt lévő alkalmazások vagy a System Preferences-ből kontrollálhatók, vagy egyszerűen az Alma (Command) billentyű lenyomása mellett az adott elem Menubar-ból történő lehúzása kapcsolja ki őket. Hasonlóképp a Login Items-ben (Systerm Preferences/Accounts panel) is lehetnek olyan tételek, melyek nem feltétlenül szükségesek, hogy belépéskor elinduljanak. Megjegyzendő, hogy a futó Widget-ek is darabonként ~5-20MB memóriát fogyasztanak, tehát nem árt takarékoskodni itt sem.

Egyéb tippek

A Spotlight, a programtársítási, és a könyvtár megjelenítési adatbázis újraépítése (Rebuild) is jótékony hatással lehet a rendszer gyorsaságára, melyet többek közt a már említett OnyX program is el tud végezni. Ezt elegendő 3-6 havonta egyszer, vagy konkrét hiba esetén futtatni.


Összegezve, ha időközönként megpróbálod kontrollálni a gép működését, illetve karbantartani azt, akkor amellett, hogy ismerkedsz a rendszer felépítésével, adott esetben elkerülhetsz egy komplett rendszer újratelepítést (Reinstall-t), s nagy valószínűséggel továbbra is gyors és boldog Mac tulajdonos maradsz!

Megjegyzések

AppTrap működés közben

Szoftverek törlése, eltávolítása (uninstall)

Telepített szoftverek eltávolítására (Uninstall) külön programok is léteznek már. Segítségükkel már nem szükséges egyenként keresni az adott szoftver további elemeit, hanem az "uninstaller" szoftver megteszi ezt helyettünk. Néhány uninstaller szoftver:

Keresés

Leopard (Mac OS X 10.5) megjelenése óta érdemes erről is pár szót ejteni. Ugyanis /Library alatt lévő mappákban alapértelmezett kereséskor már nem mutatja a találatokat a Finder keresője vagy a Spotlight. Ezt keresés előtt a Finder-ben külön opcióként (System files) kell beállítani, s ezután jeleníti meg a /Library alatt lévő találatokat is. (Személyesen ezt nem tartom jó ötletnek az Apple részéről. Ugyanis amellett, hogy megbonyolítja egy alkalmazás maradéktalan törlésének folyamatát, ez az opció a Finder - felhasználó - elől elrejtett /private, /usr, /dev stb. rendszermappákban lévő elemeket is listázza, ezzel okot adva a téves törlésre.)

Program-, rendszerfigyelés

Nem várt lassulás, programkilépés esetén lehetőség adódik az egyes alkalmazások külön figyelésére is. Az Activity Monitor (/Applications/Utilities/) a futó programokra vonatkozólag nyújt információt, míg a Console (/Applications/Utilities/) a rendszerfeljegyzésekbe (Log-okba) enged betekintést. Rendszerfeljegyzések esetében a lassulás időpontjában az extrém bejegyzéseket (gyakorta ismétlődő, vagy hibára felhívó üzeneteket) kell keresni.

Törlés

Mac OS X törlékor a kukába kerülnek az elemek. A kuka ürítésével pedig véglegesen törlődnek a rendszerről. Ezután már csak adatvisszamentő szoftverrel tudjuk visszaszerezni a törölt elemeket. Érdemes finoman bánni a paranccsal.

A Time Machine szolgáltatása megoldás lehet az adatok visszaállítására, mely Leopard kiadásától a rendszer része.

Ha valaki nem biztos magában a törlést illetően az előtte mindenképp készítsen egy mentést (Backup-ot), vagy egyszerűen csak mozgassa át máshová az adott elemet!

Személyes eszközök