Java

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Az Apple saját Java implementációval rendelkezik, amely minden Mac OS X rendszeren előtelepített. A 10.3-as változatú rendszer a Java 1.4.2-es szabványt támogatja, a Tiger viszont már tartalmazza Java 5-ös platformot is.

Tartalomjegyzék

Java 7 és a Java jövője Mac-en

Az Apple befejezte a Java saját kézben történő frissítését és ezzel párhuzamban magát a környezetet is opcionálissá tette újabb rendszereiben (Snow Leopard, Lion, Mountain Lion).

A legfrissebb Java verziókat a 7-testől kezdve az Oracle Corporation biztosítja már Mac-re is.

Letöltési hely: http://java.com/en/download/manual.jsp

Java 6

2008 április végén megjelent majd kétéves csúszással a Java 6-os (másik sorszámozás szerint az 1.6.x-es) platform. Az Apple féle Java 1.6 viszont csak 64 bites Intel processzorral felszerelt Leopard operációs rendszerre települ fel, azaz az újabb sorozatú MacBook, MacBook Pro laptopokra és iMac, továbbá MacPro asztali gépekre.

Ez nem jó hír a Java fejlesztőknek, hiszen 2008-ban a Java 6-os platform már közel kétéves és Mac OS X-re még csak most érkezett el, de ott sem érhető el minden aktuális gépre. Épp ezért nekiállt egy Mac-es fejlesztő egy másik, de a Mac OS X-hez közelálló FreeBSD operációs rendszerre fejlesztett Java rendszer forráskódjából épített Mac-re Java 6-ot.

Előnye, hogy van, hátránya viszont az, hogy X11 grafikus felületre épül, tehát nem kifejezetten Mac-esen fog kinézni.

Letöltések

Milyen eszközökkel fejleszthetek Mac-en Javára?

Mivel a Mac 100% Java platform, ezért bármilyen általad ismert Java IDE eszköz futni fog Mac-en is. Alapból az Apple saját Xcode fejlesztői eszköze is támogatja a Javát, de ha te valamely ismertebb IDÉ-vel dolgoznál, semmi akadálya!


Hasznos oldalak

Személyes eszközök