Iroasztal

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Íróasztal

A következő képen látható a Mac OS X operációs rendszer sztenderd íróasztala, amely rögtön az első bekapcsolás, vagy telepítés után látható (természetesen valószínű kevesebb ikonnal).

Kép:Desktop_Leopard.png

Mi számít íróasztalnak?

Az íráasztal a Mac OS X operációs rendszer kezelőfelületének része. Legtöbb esetben a felső menü sor alatti terület azon részét jelenti, amely éppen nincs lefedve egy ablakkal, vagy a Dock-kal. A felső képet tekintve a sötét kék rész nevezhető íróasztalnak.

Mire használható az íróasztal?

Az íróasztalt alapkiépítésben a Finder használja. A Finder jeleníti meg az íróasztalon látható ikonokat, CD/DVD médiákat, vagy hálózati csatlakoztatott elemeket. Éppen ezért, ha a felhasználó az íróasztalra kattint az egerével, azzal a Findert aktiválja. Például, ha internetezés közben a felhasználó az íróasztalon levő ikonra kattint, a Finder aktiválódik.

Az íróasztalon dokumentumok is tárolható, bár a rendetlenség elkerülése érdekében érdemes azokat a felhasználó saját mappáján belül elhelyezni.

Rendrakás

Az íróasztal alap beállításban nem rendezi helyre az elemeit. Tehát ha oda másolsz egy dokumentumot, akkor az a dokumentum nagy valószínűséggel egy véletlen helyen fog megjelenni.

A Finder rendbe tudja tenni az íróasztalodon levő elemeket. Ehhez aktiváld a Finder-t (vagyis kattints az íróasztalodra, vagy a Dockban levő Finder ikonra). A felső menük közül válaszd ki a View menüt, majd azon belül a "Show View Options" parancsot. Erre meg fog jelenni az íróasztalra vonatkozó nézet beállítási menü.

Kép:Show_view_options.png

Ezen ablakon belül a következő beállítási lehetőségeket érheted el:

 • icon size - az íróasztalon megjelenő ikon méretének meghatározása;
 • text size - az íróasztalon megjelenő elemek megnevezéséhez használt szöveg betűtípusának mérete;
 • label position - a dokumentum neveinek megjelenése, magához az ikonhoz képest (bottom - ikon alatt, vagy right - ikontól jobbra);
 • snap to grid - az íróasztalon megjelenő ikonok rácsba rendezése;
 • show item info - a dokumentumok neve melletti extra információ megjelenítése (pl. mappák esetében a befoglalt elemek száma, merevlemezeknél az elfoglalt és szabad hely, képek esetében a kép pixeles mérete, stb.);
 • show icon preview - azon íróasztalon elhelyezett dokumentumok esetében, amelyek képek, a dokumentum ikonja a kép előnézetét jelenítse meg;
 • keep arranged by - a dokumentumok rendezése a lehúzható menüben megválasztott elv szerint:
  1. Name - név szerint;
  2. Date modified - változtatás dátuma szerint;
  3. Date created - létrehozás dátuma szerint;
  4. Size - dokumentum mérete szerint;
  5. Kind - dokumentum típusa szerint;
  6. Label - dokumentum címkéje szerint.

Előző téma: « kezelőfelület     Következő téma: Finder »
Személyes eszközök