Internet megosztása bluetooth-on keresztül

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

http://image.versiontracker.com/client_icons/com.goosesoft.bluetoothutility-icon-32x32-8bit.gif

Mac OS X segítségével megoszthatjuk internet elérésünket bluetooth-on keresztül. Így más laptop, kéziszámítógép is használhatja a netet ezen a kapcsolaton keresztül.

A következő leírás gyakorlati tapasztalat alapján íródott, ahol a szerző WiFi (Airport) elérését osztotta meg másik laptop számára.


Tartalomjegyzék

Megosztás létrehozása

A lényeg röviden: betárcsázós megosztást hozunk létre, ahol a Bluetooth null-modem kiszolgálóként fog működni, ezen keresztül lehet majd a klienseknek behívni.


Internet megosztása

Első lépésben tegyük lehetővé az internet megosztását (Internet Sharing). Ezt a System Preferences > Sharing > Internet fülecskére kattintva kapott panelen tehetjük meg. Adjuk meg a megosztani kívánt kapcsolatot a Share your connection from:" melletti popup menüben beállítva (pl. Airport). Ezután pipáljuk ki a To computers using: felirat alatt található pipadobozok közül a Bulit-in Ethernet melletti mezőt. Ez egy csel, mely arra kell, hogy a megosztás működtetéséhez szükséges címfordítás és routolás (hálózati csomagok továbbirányítása a belső hálózatból kifele) szolgáltatások engedélyezve legyenek.

Ha ezeket beállítottuk, kattintsunk a Start gombra. Ha jól megy minden, akkor az Internet Sharing Off On-ra vált.

 • Megjegyzés: érdekes módon nem lehet pipálni a Built-in Ethernet helyett a Bluetooth-ot, mivel a Mac OS X jelen verziójáig ez valamiért nem megoldott.


Virtuális port létrehozása

 • Megjegyzés: a szerző feltételezi, hogy a számítógépre kötött vagy belső bluetooth eszköz él és a használandó másik eszköz (számítógép, palm, okostelefon) már párosítva van.

Most a bluetooth eszközünkhöz virtuális soros portot hozunk létre, melyen keresztül fogja fogadni gépünk a hívásokat. Ehhez menjünk a System Preferences > Bluetooth panelbe és azon belül is válasszuk ki a Sharing fület. A panel alján található Add Serial Port Service-re kattintva kapunk egy új bejegyzést. Ezt nevezzük át sharing-port-ra, a típusa (Type) legyen RS-232, az alatta található két pipamezőt hagyjuk üresen (Show in Network Preferences és Require pairing for security). Arra is ügyeljünk, hogy a soros port engedélyezve legyen (Bluetooth Serial Port On).


Betárcsázó szerver indítása

A pppd (Point-to-Point Protocol Daemon) kiszolgálót a következő paranccsal tudjuk elindítani Terminal segítségével:

sudo /usr/sbin/pppd /dev/tty.sharing-port 115200 noauth local passive proxyarp asyncmap 0 silent persist :10.1.0.201 &

Ha mindent rendben tettünk, akkor mostantól kezdve a gépünkre rá lehet csatlakozni másik eszközzel betárcsázás segítségével.

 • Megjegyzés: a sharing-port értelemszerűen a fent létrehozott virtuális soros portunk neve.
 • Tipp: a sor végén található 10.1.0.201 IP cím tetszőlegesen változtatható, azonban ügyeljünk arra, hogy ez ne interferáljon a létező hálózatunkkal.

Betárcsázó szerver leállítása

A betárcsázó programot a következő paranccsal lőhetjük le:

sudo killall pppd

Ezután megszűnik a betárcsázós kiszolgálás. Ha nem akarunk tovább szolgáltatni, célszerű az internet megosztást is kikapcsolni biztonsági okokból.

Mac OS X kliens konfigurálása

Bluetooth kiszolgáló párosítása

Mielőtt nekifognánk a lényegi beállításokhoz, első lépésként természetesen ismertessük fel gépünkkel a kiszolgálót Bluetooth egységként. A szokásos Alma menü > System Preferences > Bluetooth > Settings fülecske panelen alul a Set Up New Device..." gombra kattintva megtehetjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor ez a beállítás megmarad kitörlésig, addig nem kell ezt a lépést megismételni.


Virtuális soros port

Most beállítjuk kliens gépünkön azt a virtuális modemet, melyen keresztül fogunk betárcsázni a kiszolgáló gépre. Ehhez az Alma menü > System Preferences > Bluetooth > Devices fülecske panelen jelöljük ki a felismert kiszolgáló gépet, majd a jobb oldalon az Edit Serial Ports...-ra kattintva előugró íven felül meg fog jelenni egy lista a felismert virtuális soros portokról. Itt lesz a fent leírt módon létrehozott sharing-port. Alatta meg fognak jelenni az alábbi beállítások:

 1. Port name: - (ezt jegyezzük meg, később szükség lesz rá)
 2. Device service: - sharing-port
 3. Port type: - RS-232
 4. Require pairing for security - (nincs kipipálva)
 5. Show in Network Preferences - (nincs kipipálva)

Jelöljük ki a felső dobozban a sharing-port-ot és kattintsunk az Apply-ra. Most bezárhatjuk a System Preferences ablakot. Egyébként zárjuk is be, mert addig nem fogja felismerni a rendszer az új portot, amíg újra be nem lépünk.

 • Megjegyzés: Haladók a következő módon ellenőrizhetik, hogy valóban létrejött a fent beállított virtuális soros port, ha kiadják a következő parancsot terminálban:
ls /dev/tty.*


Hálózat konfigurálása

Térjünk vissza a rendszer-beállításokhoz, azon belül is a hálózati beállításokhoz (Network). Amint ez a panel jelenik meg, nagy valószínűséggel értesíteni fog a rendszer minket egy felugró panelben, hogy új hálózati csatolót talált. A felülről második legördülő menüben (Show:) jelöljük ki a Network Port Configurations opciót, ekkor megjelenik az összes lehetséges hálózati csatlakozási lehetőség.

 • FONTOS: Ha a listában szerepel a Bluetooth, akkor vegyük le róla a pipát!

Most jelöljük ki az előbb megjegyzett virtuális soros portunkat, amely valószínűleg ilyen néven fog látszani: ...-sharing-port-1 (a három pont helyére képzeljük oda gépünk nevét). Most a Show: legördülő menüben jelöljük ki frissen hozzáadott virtuális portunkat. A panel megváltozik és megjelenik a konkrét internet csatlakozáshoz való beállítás szett.

 • Megjegyzés: Érdemes belenézni a PPP Options... gombra megjelenő kérdőívet, itt lehet olyasmiket beállítani, hogy nem használat esetén mennyi idő után bontson a kapcsolat, stb.

Kattintsunk a Dial now...-ra. Ennek hatására elindul az Internet Connect alkalmazás. Ennek segítségével fogunk effektíve csatlakozni a Bluetooth-on keresztül a kiszolgálóra.


Tárcsázó beállítása

Ebben a lépésben az Internet Connect programban (az /Applications program mappában találjuk) állítjuk be a csatlakozást. A megjelenő ablak eszköz sorában szerepelnie kell a létrehozott virtuális modem nevének (lásd a Hálózat konfigurálása lépést). Kattintsunk rá. Mindjárt a Configuration: legördülő menüre kattintsunk rá és ott válasszuk ki az Edit Configurations... elemet. Az itt felugró kérdőívet töltsük ki a szükséges adatokkal:

 1. Descrtipion: - adjunk nevet a beállításunknak
 2. Telephone Number: - maradjon üres
 3. Account Name: - maradjon üres
 4. Password: - maradjon üres
  1. Prompt for password after dialing - ne legyen kipipáva
 5. Modem: - Null Modem 115200
  1. Manual Dial to make this connection - ne legyen kipipálva


Első próba

Ha mindent beállítottunk, megpróbálhatunk csatlakozni a kiszolgálóra. Ezt az Internet Connect programban a Connect gombra kattintva tehetjük meg.

További információk

Személyes eszközök