Hibakeresés

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Hibakeresés

Néha előfordul, hogy kedvenc Macintosh számítógéped nem úgy működik, mint ahogy azt megszoktad. Ennek több magyarázata is lehet. A következő néhány paragrafusban megpróbáltuk összeszedni azokat a tippeket, ötleteket, tanácsokat, amelyek a hiba keresésében és remélhetőleg az elhárításban is segítségedre lehet.

Hol kezdjem?

  1. Az egyszerűbb problémák gyakran orvosolhatóak a karbantartó módszerek elkövetésével.
  2. Érdemes a hibakeresést a naplófájlok (logs) áttekintésével kezdeni. Ezek a dokumentumok gyakran hasznos információt tartalmaznak a rendszer és a szoftverek működésével kapcsolatban.

Naplófájlok

A Macintosh operációs rendszere UNIX alapokra épül. UNIX típusú operációs rendszerek több dokumentumban nyomonkövetik a rendszer működését. A fontosabb dolgokat, eseményeket gyakran ott bejegyzik, nyilvántartják. Szaknyelven ezeket a nyilvántartásokat "log" dokumentumnak hívják. Ezeket a naplófájlokat érdemes áttekinteni, mert gyakran jelzik a felmerült hiba okát és leegyszerűsíthetik a hiba javítását is.

A naplófájlokról a következő Wiki bejegyzésben olvashatsz: Naplófájlok

Karbantartás

A Macintosh operációs rendszere több fejlett technikai megoldást tartalmaz, ami miatt a szükséges karbantartás mennyisége minimális. A következő oldalon található karbantartó parancsok gyakran megoldhatnak egyébkény nehezen megmagyarázható jelenségeket: Rendszerkarbantartás

Jogjavítás

A UNIX alapú operációs rendszerekben minden dokumentumnak meg van határozva a saját hozzáférési jogosultsága. Ez a jogosultság szabja meg, hogy a felhasználók, vagy a különböző rendszer szoftverek hozzáférhetnek-e az adott dokumentumhoz. Amennyiben ezek a jogosultságok el lennének állítva, a rendszer elemei nem lesznek képesek hozzáférni az adott dokumentumhoz és ez hibákat idézhet elő. Éppen ezért érdemes lefuttatni a jogjavító karbantartás.

"Periodikus" parancsok

Ugyancsak a UNIX alapok miatt, a Macintosh operációs rendszer különböző folyamatokat nyilvántart. Ez rendszer és szoftveres szinten is működik. A nyilvántartó dokumentumok között a "periodic" parancsokkal lehet rendet tenni. Ezt a prancsot érdemes lefuttatni néhány hetente.

Másik felhasználói fiók

Mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy egy tiszta (másik) felhasználói fiókban is fennáll-e az adott probléma. Ha nem, akkor különbségeket kell keresnünk: háttérben futó programok (ellenőrizd, mi indul el bejelentkezéskor – a System Preferences > Accounts ablakban válaszd ki a felhasználódat, majd nézd meg a Login Items fület), fontok stb.

Tipp: Új fiókot a System Preferences > Accounts segítségével lehet készíteni (a lakatot alul ki kell oldani, ha zárva van, a gép jelszót kér), bal oldalt alul van egy + gomb. Érdemes elgondolkodni, hogy adminisztrátor jogú legyen, vagy sima felhasználó.

Ha sehogy sem akar megjavulni a probléma és az csak a saját fiókunkban létezik, megfontolhatjuk, hogy készítünk egy új fiókot saját magunknak, a régitől pedig a költözködés befejeztével megszabadulunk. A levelezés, zene, fényképek, saját videók, címjegyzék átviteléről kell elsősorban gondoskodnunk. Arról ne feledkezzünk meg, hogy ha tudtunkon kívül a hibát okozó elemet átvisszük az új fiókba, a hiba ott is jelentkezhet. Ha ez megtörténne, kezdjük elölről a költözést, de lassan, fázisokra bontva – így ellenőrizni tudjuk, mikor jelentkezik. Egy berendezett felhasználói fiók átköltöztetése nem habostorta, de jobb, mint az egész rendszer újratelepítése.

Ha egyetlen felhasználója van a rendszernek – mi –, akkor az a fiók adminisztrátor jogú. Nem elképzelhetetlen, hogy fiókunk elveszti adminisztrátori jogait – pl. egy rosszul megírt program miatt. Ilyen esetekben szintén rendkívül hasznos egy második, teszt jellegű fiók; azonban ahhoz, hogy ezekben a helyzetekben is segítsen, teszt fiókunknak is adjunk adminisztrátori jogot, mikor létrehozzuk, vagy akár később is.

Hardver ellenőrzése

Az újabb Macintosh számítógépek egy "Apple Hardware Test" nevű lemezzel kerülnek forgalomba. Ezen a lemezen egy olyan program található, amely leellenőrzi a számítógép hardverének állapotát. Segítségével gyakran felismerhetőek az alaplap-, memória és egyéb hardveres hibák (bár nem minden esetben).

Használata egyszerű. Helyezd be az "Apple Hardware Test" lemezt a számítógépbe, majd indítsd újra a gépet. Újraindítás közben tartsd nyomva a "C" gombot, aminek hatására a számítógép a lemezről fog elindulni.

Személyes eszközök