Grand Central

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

A Grand Central a Snow Leopard operációs rendszer része. Ez az "alkalmazás" az átlagos felhasználó által nem elérhető, nem használható. A rendszer "alsóbb szintjeinek" része.

Háttér

2000-es években a chip-gyártók gyártók rájöttek, hogy a processzorok órajelét nem növelhetik a végtelenségig. Minél nagyobb órajelen működik egy processzor, annál komolyabb problémát jelent annak hűtése. Az újabb processzorok esetében a teljesítmény növekedését inkább a chip-ek méretének csökkentésével, illetve az ún. magok számának növelésével érik el. A processzormagokat tulajdonképpen különálló processzorként is fel lehet fogni. A ma kapható Intel Core Duo sorozat chip-jeiben pl. 2, 4 vagy akár 8 mag is található. Az operációs rendszer ezeket a magokat 2, 4 vagy 8 külön feldolgozó egységként kezeli, vagyis mintha 2, 4 vagy 8 különálló processzora lenne a rendszernek.

Korábban, a programokat, illetve az operációs rendszereket egyetlen processzorhoz tervezték. Ám a több processzoros, több magos rendszerek megjelenése újabb kihívást jelentett a programozók számára. A korábbi alkalmazások 1 processzorra lettek megírva és hiába volt 2, 4 vagy több magja egy rendszernek, képtelen volt azokat a magokat kihasználni.

A több processzorra való fejlesztés komoly erőfeszítéseket jelent a fejlesztőknek, hiszen a korábbi "lineráis" gondolkodás helyett párhuzamosan kell gondolkodni. Ráadásul legtöbbször ehhez szükség van a program teljes újraírására, ami megintcsak nem kis feladat.

Grand Central

Az Apple által kifejlesztett Grand Central al-rendszer a szoftverek feldolgozási folyamatait bontja le kisebb egységekre (ún. szálakra, "thread"-ekre). A szálak feldolgozását aztán leosztja a rendszer processzorainak, magjainak: Ezzel felszabadítja a fejlesztőket ettől a bonyolult folyamattól.

A Grand Central (vagy rendszer nevén libdispatch) nyíltforrású: http://libdispatch.macosforge.org/

További hasznos információk

Személyes eszközök