Fejlesztés

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Az Apple a Mac OS X operációs rendszer bevezetésével a Mac-et egy csapásra a fejlesztők édenkertjévé változtatta. Nyílt forráskódú alapja közvetlen kapcsolatot biztosít a ma oly népszerű szabad szoftverek világával, Java implementációja pedig ma az egyik legjobb és leggyorsabb. Mindez párosul a Mac OS X elegáns felületével, kényelmi szolgáltatásaival és hatékony, biztonságos rendszerével. Kell ennél jobb?


Tartalomjegyzék

Mennyibe kerül Mac-en fejlesztőnek lenni?

Többnyire – az alapgéptől eltekintve, mely rendszerint tartalmazza az operációs rendszer licencét is – semmibe. Elég egy (ingyenes) regisztráció az Apple Developer Connection webhelyén és máris elérhető minden szükséges fejlesztőkészlet. Továbbá a Mac OS X rengeteg, a szabad szoftverek fejlesztéséhez szükséges fordítót és környezetet tartalmaz, így ezek beszerzésével sem kell vesződni.

Mi a helyzet a Javával?

Talán nem mondok meglepőt, de a Java a Mac OS X-en 100%-osan szabványos a Sun Javájával. A Java a Mac OS X Lion verziójától kezdve már nem előtelepített, de a Sun oldaláról ezt ingyenesen meg lehet tenni. Java programot futtatni Mac-en nem feladat, JIT fordítóját régebb a Mac PowerPC újabban pedig az Intel processzorára is létrehozták, virtuális gépe pedig erősen illeszkedik a Mac operációs rendszeréhez.

Milyen fordítóprogramok vannak Mac-re?

A Mac OS X Xcode fejlesztôkörnyezete GNU C fordítót használ (a 10.3-on a gcc-3.3), de sok más fordító is létezik még Mac-re. További fordítóprogramok:

Milyen szkriptnyelveket támogat a Mac?

Úgy is lehetne fogalmazni, mit nem? :) A Mac OS X telepítve tartalmazza az alábbiakat (az aktuális 10.3-as / 10.4-es változat szerinti verziókkal):

A szkriptnyelvek egyre fontosabb szerepet követelnek maguknak, hisz számtalan olyan népszerű program van, ami ezek valamelyikén íródott. Erre kiváló példa a BitTorrent, mely teljes egészében Python nyelven íródott.

A fenti listából is kiviláglik, hogy a Mac kiváló alap szkript alapú szoftverek fejlesztésére is, beépített Apache web szerverével pedig azonnal alkalmas webes alkalmazások fejlesztésére akár PHP vagy Ruby On Rails alapokon.

Szintaxis-kiemeléses szerkesztők

Tippek

Engem nem érdekelnek a Mac csicsái, szabad forráskódú programokat fejlesztek Linuxra. Ezzel mi a helyzet?

A helyzet jelentem: nagyon jó! A Mac OS X UNIX és POSIX alapjai kódhordozhatóság szempontjából tökéletes környezetet biztosítanak. De ha történetesen grafikus alkalmazásokat írsz pl. QT-ben, nem akadály! Extrém esetben még a KDE futtatása is megoldható :)

De menjünk ennél is tovább. Ha megszoktad, hogy Debianon, RedHat, SuSe, Gentoo Linux variánsokon vagy történetesen FreeBSD-n elég egy parancs és máris töltődnek vagy frissítődnek a legújabb programcsomagok, ezt is elérheted Mac-en. Ilyen lehetőség például a DarwinPorts vagy a Fink. Már most utána járhatsz, portolták-e már Mac-re kedvenc programod, pl. a Fink ports adatbázisában.

Végezetül, a Mac OS X 10.3 óta az X Window telepíthető fejlesztői készlettel együtt, így X-re fejleszteni Mac-en sem akadály!

Létezik-e Microsoft VisualStudio Mac-re?

Rossz hírem van: nincs. Habár, ha erre feltétlen szükséged van, Microsoft Virtual PC segítségével megoldhatod. Ha viszont a .NET irányában érdeklődsz, mindjárt más a helyzet. A Novell által szponzorált Mono Project az ECMA szabvány szerinti .NET implementációjával foglalkozik és ennek van natív Mac OS X-es változata is fordítóval és futtató környezettel együtt!


Én eddig főleg Windows-on programoztam. Hogy tudnám programjaimat áthozni Mac-re?

A Mac alapvetően különbözik a Windows-tól fejlesztési szempontból is. Néhány közös vonás azért akad:

Az Apple közzétett egy hasznos oldalt a Windowsról hozott kódok portolásával kapcsolatban:

Natívan futó szoftvereket szeretnék fejleszteni több platformra is, ezért a Java vagy a .NET számomra nem opció. Van más lehetőség?

Igen, van több elterjedt megoldás is erre. Az egyik a CodeWarrior PowerPlant nevű frameworkje, amely Mac OS 9, Mac OS X, és Windows platformokra egyaránt tud binárist fordítani, ugyanabból a közös kódból. A másik lehetőség a Qt, amely Linux, Windows, és Mac OS X platformokat támogat. Aki gyors sikerélményre vágyik, annak talán leginkább a RealBasic ajánlható, bár ennek hátránya, hogy a kihalófélben lévő basic nyelvvel dolgozik. Mindazonáltal apró eszközök kifejlesztésére ideális, és a Linux, Windows és Mac OS X platformokat egyaránt támogatja.

Hasznos oldalak

Személyes eszközök