Exposé

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Az Exposé egyetlen gombnyomásra megmutatja az asztalon lévő összes nyitott ablakot.

Kisebb képernyővel ellátott gépek - laptopok - esetén igen gyakori, hogy már néhány nyitott ablak is zsúfolt hatást kelt, illetve nehézkessé válik egyik ablakból átlépni a másikba. Ilyenkor jön segítségünkre az Exposé, ami szép, rácsos elrendezésben mutatja meg az összes nyitott ablakot, persze kicsinyítve (ami be van Dockolva, azt nem). Egyszerűen rákattintunk a keresett ablakra, és ezzel vissza is lépünk a rendes asztalra, a kiválasztott ablakkal legfölül.

Az Exposén keresztül az ablakok közötti összes drag-and-drop művelet működik, így könnyedén áthúzhatunk file-okat, képeket, vagy szövegdarabokat egyik ablakból a másikba, akár az Exposéban megjelenő kicsinyített képre is. A Rendszerbeállításoknál beállíthatjuk, mily módon szeretnénk az Exposét előhívni: billentyűvel, egérgombbal, aktív képernyősarok segítségével.

Tartalomjegyzék

Az Exposé használatáról röviden

Az Apple External USB billentyűzetek megjelenése óta az Exposé új alapértelmezett helyet kapott a billentyűzeten:

  • F3 - az összes nyitott ablakot egyszerre láthatóvá teszi (korábbi Mac-eken F9)
  • Control-F3 - Az éppen aktív alkalmazás összes ablakát egyszerre láthatóvá teszi (korábbi Mac-eken F10)
  • Alma-F3 - Minden ablakot kihúz a Desktopról (korábbi Mac-eken F11)

Miután feljött az Exposé nézet, egyszerűen egérrel is rákattinthatunk a keresett ablakra, vagy kiválaszthatjuk billentyűzetről a Tab gombbal. Ha elsőre nem találjuk a keresett ablakot, próbálkozhatunk az Alma+1-el, ami ábécé sorrendbe rendezi az Exposéban megjelenő ablakokat, vagy az Alma+2-vel, ami progik szerint csoportosít.

Az Alma+Tab kombóval lapozhatsz a futó progik ablakainak csoportjai között.

Ami igazán hasznossá teszi az Exposét, az a "drag-and-drop" integrációja. Kezdj el draggelni egy képet, szövegdarabot, vagy file-t az egyik alkalmazásban, aztán hívd elő az Exposét, és simán dobd rá a célablakra.

Exposé Egérrel

Az Alma menü > System Preferences... > Exposé, Active Screen Corners résznél megadhatod, hogy funkciógombok használata helyett a Desktop sarkaiba mozgatott egér működtesse az Exposé-t.

Megjegyzés: Eleinte elég szokatlan az Exposé használata, mert akaratlanul is behúzza az ember az egér mutatót valamelyik aktív sarokba. De mint minden új dologhoz, ehhez is kell egy kis türlelem, és egy pár nap míg normálisan beidegződik a használata. Ez után az egyik legkönnyebben, és legtöbbet használt funkcióvá válik az OS X kezelése során.

Dock Exposé

A Snow Leopard-al kezdődően elérhető a Dock Exposé szolgáltatás is, ami tulajdonkeppen a futó progik ablakainak megjelenítésére szolgál (hasonlóan a Control-F3 Exposé funkcióhoz) de itt az interakció a Dockban indul.

Kattintsd meg és tartsd lenyomva az egérgombot annak a programnak a Dock ikonján, amelynek ablakait látni szeretnéd, és kész

A sima Exposétól eltérően a Dock Exposé azokat az ablakokat is megmutatja, amelyek éppen Dockolva vannak (ezekről kisebb képeket kapunk, és a képernyő alsó részére rakja őket a Dock Exposé).

Az ablakok kicsinyített másai között a nyilakkal léphetünk, szóköz billentyűre 100%-os méretben nézhetjük meg a kiválasztott ablakot (anélkül, hogy a Dock Exposéból kilépnénk).

A drag-and-drop itt is működik, amit remekül lehet kombinálni a spring-loaded dock ikonokkal. Ha például egy Finderben kiválasztott file-t akarunk csatolni egy már megkezdett e-mailhez, egyszerűen kihúzzuk a file-t a Finderből a Mail dock ikonja fölé, és megvárjuk amíg feljön a Dock Exposé benne a Mail összes ablakával. Most már csak rá kell dobni a file-t a megkezdett levél ablakára.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök