Dashboard

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indextop20050412.jpg

A Dashboard (magyarul Műszerfal) olyan "második" asztal vagy képernyő, melyre számos apró segédeszközt (ún. widgetet ) helyezhetünk fel. Ilyenek pl. kalendárium, jegyzet ragaszok, szótár, időjárás előrejelzés, tőzsdei árfolyam, számológép és még sok hasonló apróság. Egy megadott gyorsbillentyűvel vagy egérgombbal előhívhatjuk a műszerfalat, teszünk-veszünk a segédeszközeinkkel, majd eltüntetjük az egészet addig, amíg megint szükségünk lesz rá. A Dashboard legfőbb célja olyan felületet biztosítani, ahol apró de fontos dolgokat használhatunk, melyekre rövid ideig van szükség, de gyakran és gyorsan elérve őket.

Tartalomjegyzék

Mik azok a widgetek?

Kép:Dashboard Widget.jpg

A widget itt olyan apró segédeszközt, programot jelent, ami nagyon egyszerű módon jelenít meg egy általunk gyakran használt funkciót (pl. számológépet).
Amikor a műszerfal aktív, az eddigi asztalunk és rajta levő ablakaink elsötétülnek és csak a widgeteink láthatóak. A műszerfal bal alsó sarkában van egy nagy plusz jel bekarikázva. Erre kattintva megjelennek a kiválasztható widgetek sora. Rájuk kattintva kihelyezhetjük őket a műszerfalra.
Minden widgetnek van hátlapja, ahol beállíthatjuk őket. A hátlapot a widget jobb alsó sarkára kattintva érjük el, ilyenkor a widget megfordul. Widgetet be is tudunk zárni, ha az Alt billentyűt lenyomva a bal felső sarokban megjelenő (x) jelre kattintunk. A rendszer számos widgetet ad alapból, azonban egyre több mások által fejlesztett is napvilágot látott. Letöltésük után ezeket is használhatjuk műszerfalunkon.

Néhány fontosabb widget

http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indexitunes20050412.jpg http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indexstock20050412.jpg http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indexweather20050412.jpg http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indexdictionary20050412.jpg
iTunes vezérlő tőzsde információk időjárás előrejelzés angol értelmező kéziszótár
http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indexworldclock20050412.jpg http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indexstickies20050412.jpg http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indexcalculator20050412.jpg http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indextranslate20050412.jpg
világóra feljegyzések számológép fordítógép
http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indexcalendar20050412.jpg http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indexrolodex20050412.jpg http://images.apple.com/macosx/features/dashboard/images/indexconvert20050412.jpg http://beszeljukmac.com/images/uploads/bmwidget_icon.png
kalendárium címek mértékegység átváltó beszéljükmac.com widget

Tipp

  • Egy widgetből lehet több is a műszerfalon, pl. feljegyzésekből, világórából, időjárás előrejelzésekből.
  • Ha Budapest időjárás előrejelzése kell nekünk, akkor annak a hátlapján a következőt állítsuk be: Budapest, Hungary. Hasonló módon adhatunk meg más nagyobb magyar város nevét is.
  • Dashboard csak Tiger rendszeren van. Régebbi Mac OS X-ekhez ott van a Konfabulator (lásd lent).

További információk

Személyes eszközök