Bonjour

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

http://images.apple.com/macosx/features/bonjour/images/indextop20050412.jpg

Tartalomjegyzék

Mi az a Bonjour?

A Bonjour (régebbi nevén Rendezvous), a ZeroConf szabvány Mac-es megvalósítása. A Bonjour helyi hálózatba kapcsolt számítógépek szolgáltatásainak automatikus meghirdetését és felismerését teszi lehetővé. Ennek segítségével könnyen megtalálhatunk hálózatunkba kötött nyomtatót, más digitális eszközt vagy programokat és használhatjuk azokat.

Milyen programok használják Mac-en a Bonjourt?

Apple szoftverek

Az Apple saját szoftvereit felkészítette a Bonjour használatára, szinte kivétel nélkül mindegyik ajánl szolgáltatást. Álljon itt egy rövid lista róluk.

Safari

Ha engedélyezzük Safari böngészőnkben a könyvjelzőnk megosztását, akkor más helyi gépek is láthatják azt.

iPhoto

Az iPhoto-ban fotóinkat oszthatjuk meg másokkal.

iTunes

Az iTunes-ban megoszthatjuk kedvenc nótáinkat, illetve belehallgathatunk mások gépén található zenékbe.

iChat

Az Apple iChat csevegőprogramja a Bonjour segítségével helyi hálózaton megtalálják egymást és külső, internetes kapcsolat nélkül is tudnak a felhasználók egymással csevegni, akár hangos vagy mozgóképes formában, illetve fájlokat küldeni egymásnak

Más szoftverek

Mac-en sok más program is kihasználja a Bonjour által kínált lehetőségeket, ilyen például a SubEthaEdit szövegszerkesztő vagy a Captain FTP kliense, amely azonnal felismeri a helyi hálózatban működő meghirdetett FTP megosztásokat, szerver szoftvere pedig meghirdeti magát. És ezt Windows operációs rendszeren is megteszi!

Ez nagyszerű! De mi a helyzet a játékokkal?

Ma már egyre több számítógépes játék használja a Bonjourt lokális hálózatban egymás megtalálására. Ilyen például a Nascar Racing 2002.

Na jó, de ez csak Mac-en van ...

A Bonjour a ZeroConf szabvány megvalósítása Mac-en. Azonban minden ZeroConf-ot támogató szoftverrel együttműködik, erre már van számos példa. Ilyen például a mt daapd szabad forrású projekt, amely iTunes zeneszerverként funkcionál bármilyen platformon.

Hol találok ilyen szoftvereket?

Nagyobb fájl szerveken egészen biztosan, itt egy Bonjour lista a VersionTracker.com szerverén.

Személyes eszközök