Automator

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Automator

Kép:Automator.jpg

Mi az az Automator?

A Tigris (Mac OS X 10.4) megjelenése óta rendelkezésünkre áll egy valóban sokat ígérő, felhasználóbarát automatizálással kecsegtető program (és a hozzá tartozó technológia): a neve Automator, a gépben lakó kis robot.

Amikor az Automator segítségével létrehozzuk kis automatizáló folyamatunkat, (elsősorban) előre elkészített lépéseket helyezünk el megfelelő sorrendben. A legegyszerűbb (ám annál hasznosabb) folyamatok nem igényelnek programozói tudást – bár nem árt, ha meg tudjuk fogalmazni, mely lépésekre van szükségünk a feladat megoldásához.

Hogyan működik?

Misztikusan hangzik? Készítsünk egy kis folyamatot, mellyel automatikusan elküldhetünk e-mailben egy zenét az iTunes könyvtárunkból!

Indítsuk el az Automator programot (/Applications/Automator)! Ha elindult a program, két fő részt láthatunk: a baloldali rész (Search, Library, Action és alul egy leírás) segítségével kereshetünk a munkafolyamathoz építőelemeket (Action), jobboldalt pedig majd a munkafolyamatunk lesz. Készítsük el a munkafolyamatot!

  1. Keressük meg a Mail > New Mail Message nevű akciót és húzzuk át jobbra, ezzel meg is van az első lépés.
  2. Nyissuk le az Options részt és pipáljuk ki a Show Action When Run négyzetet – így majd ha futtatjuk a kis munkafolyamatot, megadhatjuk a címzettet, a levél tárgyát és írhatunk pár sort (későbbi önálló kísérletezésre ajánljuk az alapértelmezett Show Entire Action helyett a Show Selected Items által kínált lehetőségeket).
  3. Keressük meg az iTunes > Ask for Songs akciót (természetesen rá is kereshetünk a Search mezőben) és húzzuk jobbra, a New Mail Message alá! Ez lesz a második lépésünk. A Prompt:-hoz írjuk be pl. hogy Válaszd ki az elküldendő dalokat! Az Allow Multiple Selections legyen kijelölve, ha esetleg több dalt is szeretnénk elküldeni. (Azért ne feledjük, hogy ha túl nagy az e-mail, az gondokat okozhat.)
  4. Harmadik akciónk a Mail > Add Attachments to Front Message lesz, húzzuk ezt is jobbra, az előző kettő alá.

Kész is vagyunk. Futtathatjuk a munkafolyamatot a Play gomb megnyomásával. Munkánkat el is menthetjük pl. File > Save menüponttal, az egyik lehetőség ha File Type alatt Application-t kérünk, így dupla kattintással indítható programot kapunk.

Mindez egy rövid bemutató volt Automatorról. Sok egyéb opció van, pl. munkafolyamataink elmenthetőek Plug-inként bizonyos programokhoz (pl. Finder), több módszerrel meg lehet változtatni a lépések sorrendjét, egy lépést ideiglenesen ki lehet kapcsolni, stb. Természetesen az Apple által adott építőelemek nem biztos, hogy elegendőek munkánk elvégézéshez. Szerencsére bárki készíthet ilyen elemeket, ezeket közzé is lehet tenni. Mások akcióit és kész munkafolyamatait használhatjuk. A különböző, OS X-hez készített programokkal már érkezhetnek Automator akciók is, ezek a többi közé beépülnek (vagy kézzel kell telepíteni őket).

Tippek, trükkök

  • Az Automator újdonság, gyerekbetegségekben szenved, melyek időnként rendkívül idegesítőek lehetnek. Legyünk türelemmel és bízzunk a programozók munkájában! :)

További információk

  • Az Apple oldalain:
Mac OS X features – Automator, bemutató videó is van
Automator letöltések
  • Automator.us a Nyhthawk Productions nevű cég Automator-bemutató oldala, példákkal (az AppleScript csoport vezetőjének cége)
  • MacWorld magazinban:
Make Automator work for you
Take Automator for a trial run
MacWorld Topics – Automator
Személyes eszközök