Address Book

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Az Address Book egy nagyon kézre álló, egyszerűen használható telefonnotesz alkalmazás. A zsebünkben, vagy okostelefonunkban tartott telefonkönyvünkkel szemben azt az előnyt adja, hogy egy helyen, egységesen tárolja az összes kapcsolatunkat, akivel telefonon, emailben, postai levélben, chat-en vagy fórumban rendszeresen kommunikálunk.

Az Address Bookot alkotó névjegyek mindezen információkat remekül rendszerezve tartják, így egyszerűen kereshetünk, szűrhetünk a névjegyek között még akkor is, ha több száz vagy ezer ismerősünk van.

Mivel az Address Book rendszerszinten integrált, ezért alapból képes fogadni a más alkalmazásoktól származó információt (a Mail is ide menti az kontaktokat) illetve képes meghívni ezeket az alkalmazásokat (az Address Bookból közvetlenül indíthatunk iChat videobeszélgetést).

Tartalomjegyzék

Alapok

Kép:Address Book.png

Az Address Book tehát névjegyekből áll, ezek rögzítik egy-egy ismerősünk adatait. Az alkalmazás ablaka két részre osztott, bal oldalon a névjegyeinket kezelhetjük/rendszerezhetjük/jelölhetjük ki, jobb oldalon pedig a kiválasztott névjegy tartalmát látjuk.

A jobb felső sarokban feltűnik a Spotlight integrált keresője, ami tulajdonképpen az Address Book elsődleges interfésze - kezdjük el begépelni a keresett személy nevét, és a Name oszlopban megjelenő lista azonnal mutatja a keresésnek megfelelő névjegyeket. A keresőbe beirhatunk keresztnevet, cégnevet, várost - bármit amit a keresett névjegy tartalmazhat.

A keresésnek megfelelő névjegyek a középső Name oszlopban listázódnak ki. A keresett névjegyet kijelölve az adott személy elérhetőségei a jobb oldalon jelennek meg. Az adatok cimkéjére kattintva közvetlenül küldhetünk emailt, vagy sms-t, nyomtathatunk levélcimkét.

TIPP: Magyar felhasználókként hasznos lehet a nevek 'családnév-utónév' formában való megjelenése. Ehhez menjünk a Preferences > General fülére, és a legelső opciót állítsuk 'Following last name'-re. De beállíthatjuk a megjelenítést névjegyenként is a Card > Reorder Last Name Before First menüparanccsal is.

A kezelőfelület szinte sugallja, hogy névjegyeinket csoportokba rendezve tartsuk (pl. család, munka, barátok, stb), ami személyes tapasztalataim szerint hosszú távon igen hasznos tanács. Mivel a Spotlight mindig az adott csoporton belül keres, könnyen elkerülhető, hogy tévedésből az üzleti partnerünk Kovács Istvánnak küldjünk vicces képeket Kovi barátunk helyett.

TIPP: Ha egy telefonszámot akarsz kinézni az Address Bookból, nagyon hasznos funkció a telefonszám jobb-kattos menüjében található Large Type parancs. Próbáld csak ki.

Névjegyek használata

A névjegyeink az Address Book ablakának Name oszlopában jelennek meg ábécé sorba rendezve. Az oszlop mindig a kiválasztott Csoportban lévő névjegyeket listázza, és ezt a listát szűkíthetjük a Spotlight keresővel. A Name oszlopban kijelölt személy névjegye az oszlop mellett jobbra jelenik meg. Az Address Book alapból read-only módban jeleníti meg a névjegyeket, szerkesztésükhöz meg kell kattintani a névjegy alatt látható Edit gombot.

Névjegyek tartalma

Ahogy a screenshoton is jól látszik, a névjegyeken alapesetben rögzíthetjük ismerősünk nevét, telefonszámát, email címét, lakcímét, illetve ezen adatok munkahelyi(work) és otthoni(home) változatait. Az adatokat a névjegy külön nevesített mezőkben tárolja: a mezők szürkén jelzik hogy milyen típusu adatot várnak. Ha a felkínált lehetőségeken túl más típusú adatot is rögzíteni akarunk (pl. weboldal) akkor a Card > Add Field menüben találjuk a további adattípusok listáját, pl. a screenshotban látható nevek fonetikus kiejtését tároló mezőt is.

TIPP: a legtöbb ismerősöm rendelkezik saját weboldallal, így én például felvettem a weboldal URL-jét fogadó mezőt az alap sablonba a Preferences > Template oldalon keresztül. Így a mező minden újabb névjegy rögzítésekor megjelenik már.

Névjegyek hozzáadása

Az Address Bookhoz alapvetően három féle képpen adhatunk hozzá névjegyet

  1. kézzel létrehozzuk: kattintsunk a Name oszlop alatt található + gombra, és töltsük ki az újonnan létrehozott névjegy mezőit.
  2. Mail-ből mentjük: az email fejlécében a feladó nevére jobb gombbal kattintva találjuk meg az adott személy Address Book-ba való felvételének lehetősége (Add to Address Book). Az opcióra kattinva a Mail megnyitja az Address Bookot, és az új névjegyet kitölti a rendelkezésre álló adatokkal, lehetőséget adva arra, hogy a többi információt magunk adjuk hozzá.
  3. vCard-ot importálunk: az Address Book a vCard 2.2 és 3.0 szabványával kompatibilis, tehát képes fogadni a legtöbb mobiltelefonról és egyéb programból érkező .vcf kiterjesztésű file-okat. A vCardot egyszerűen megfogjuk a Finderben, és behúzzuk az Address Book megfelelő Csoportjába.

Csoportok

A Group oszlopban legfelül található az alapértelmezett All csoport, ami az Address Bookban szereplő összes névjegyet tartalmazza. Ehhez szabadon adhatunk hozzá további csoportokat az oszlop alján lévő + gombra kattintva. Az így létrehozott csoportokba az All csoportból húzhatunk át névjegyeket az egérrel. Egy névjegy bárhány csoportban szerepelhet, hiszen a csoportok csupán virtuális tárolók.

A Csoportok azért is hasznosak, mert ez a legkönnyebb módja annak, hogy csoportos emaileket küldjünk. A Csoport cimkéjére jobb egérgombbal kattintva érhető el a Send email to 'group' parancs.

Ha rámutatunk egy névjegyre az egérrel, és közben lenyomjuk az Alma gombot, akkor az Address Book megjelöli az összes csoportot, amelynek az adott névjegy tagja.

Gmail kontaktlista importálása

Egészen életszerű példa (ld. a saját életemből), hogy a felhasználó szeretné a jó öreg Gmail fiókjában tárolt többszáz embert megjeleníteni az Address Bookban. Mint azt fentebb már jeleztük, mi sem egyszerűbb. A Gmail kontaktlistája lehetőséget arra, hogy a teljes kontaktlistát vCard formátumban exportáljuk. Az így keletkezett .vcf filet egyszerűen ráhúzzuk az Address Book ablakára (esetleg egy előre odakészített Gmail csoportba), és ezzel az összes emailes kontaktunkat hozzáadtuk a telefonkönyvünkhöz.

Az esetlegesen duplikálódó névjegyek kezelésében is kapunk segítséget a Card > Look for Duplicates menüparancson keresztül.

Tippek

  • email küldése - kattintsunk az email cím melletti cimkére és válasszuk a legfelső lehetőséget Send email
  • zsebnotesz nyomtatása - ha úgy döntesz, hogy kinyomtatva mégiscsak jobb tárolni az összes fontos címedet, egyszerűen válaszd ki az adott Csoportot, majd a File > Print… panelben válaszd ki a Pocket Address Book opciót.
  • biztonsági mentés készítése - nagyon jó ötlet, főleg nagyobb importálások előtt. Egyszerűen válaszd ki a File > Back Up Database menüparancsot, ami a kiválasztott folderbe készít egy vCard formátumú másolatot. A másolatokból egy gombnyomással visszaállíthatjuk az eredeti állapotot a File > Revert to Database Backup parancs segítségével.


További információk

Személyes eszközök