ADSL

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Csatlakozás előtt:

Alma menü > System Preferences... > Sharing > Firewall alatt ellenőrizd, hogy fut-e a tűzfalad, a Services alatt pedig érdemes mindent kikapcsolni – ha nem úgy lenne.

ADSL-hez nem kell külön programot installálni.

Alma menü > System Preferences... > Network > Show: Built in Ethernet > PPPoE fül ide beírod az account nevet és a jelszót, amit a szolgáltató ad, és hajrá. A PPPoE fülön alul van egy checkbox: Show PPPoE status in menu bar – ezt érdemes bekapcsolni: a menüsorból csatlakozhatsz / szakíthatod meg a kapcsolatot bármikor.

Megjegyzések

  • A nem fix IP-címes ADSL 24 óránként megszakítja a kapcsolatot az IP cím újraosztása miatt (nem biztos, szolgáltatótól függ), utána azonnal újra lehet csatlakozni. Megszakításkor az OS X kiad egy ablakot, ami tájékoztat a történtekről. Ha nem vagyunk a gépnél, és néhány program követeli az internet használatát, az ablak magától eltűnik és a gép újra csatlakozik. Ehhez be kell kapcsolni a System Preferences > Network > Location: kiválasztott kapcsolat, Show: Built-in Ethernet > PPPoE fül > PPPoE Options alatt a Connect automatically when needed opciót.
  • Alapértelmezettként a a PPPoE kapcsolat hossza 30 percre van beállítva. Ezután bontja a vonalat, ha nincs rajta adatforgalom. Ennek elkerüléséhez a System Preferences > Network > Location: kiválasztott kapcsolat, Show: Built-in Ethernet > PPPoE fül > PPPoE Options-ban ki kell venni a pipát a Disconnect if idle for 30 minutes fülnél.
  • Szintén alapban a rendszer időnként figyelmeztet, hogy még mindig aktív a netkapcsolat, s hogy szeretnénk-e megszakítani. Ki lehet kapcsolni a System Preferences > Network > Location: kiválasztott kapcsolat, Show: Built-in Ethernet > PPPoE fül > PPPoE Options panelon a Prompt every x minutes to maintain connection opciót.
  • Az, amit az OS X Location-nak hív, nem más, mint egy konfiguráció-gyűjtemény. Pl. lehet egy location-öd a laptopon otthon és a munkahelyen: az egyikhez kell pl. ADSL beállítás, a másikhoz meg egy fix IP cím. Ez két location lehet. Mikor váltani akarsz a location-ök között, legegyszerűbben a Alma menü > Location alatt teheted meg. Nagyon kényelmes.
  • Ha nagyon lefoglalod a feltöltési sávszélességedet, a letöltés lelassul.
  • A T-Online kínál olyan ADSL-csomagot, ahol csak a DHCP-t kell engedélyeztetni, nem kell sem felhasználónév, sem jelszó.
    A DHCP beállítását megtalálod a Chello-s leírás elején.

Mac OS 9

Mac OS 9 alatt a MacPoet nevű szoftverrel lehet ADSL kapcsolatot létesíteni. Ez a szoftver elérhető a következő oldalról:
http://soporte.dd.com.ar/soft/adsl/MacPoet/

Személyes eszközök