Érdemes Linuxról váltani

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Érdemes áttérni Linuxról Mac-re?

A rövid válasz: ha van pénzed, igen. Pontosabban ez nem ilyen egyszerű, hiszen ha Linux alatt zárt forráskódú programokat használsz (pl. Rational Rose), annak nem biztos, hogy van PPC-s illetve OS X portja. Lehet, hogy számodra a váltás nem éri meg a többletet (OS X kényelmi szolgáltatásai ellenére sem), mert pont egy olyan funkcióra van szükséged, ami Mac-en nem elérhető, vagy mert a Windows csak emulátor segítségével futhat.

Létezik olyan Linuxos cég, ahol a dolgozók a napi "élethez" Mac-et használnak, és főképp csak a munkahelyükön dolgoznak Linuxszal.

Apró megjegyzés: a magyar Mac-es ha a PC szót mondja, általában Windows PC-re gondol, vagy egyenesen a Microsoft rendszerére. Ha Linux-ot mond, általában a PC-n futó Linuxra gondol. Ha Mac-et mond, ez jelenti mind a Macintosh gépet, mind a Mac OS X-et, hiszen a kettő szorosan összefonódik (bár – mint látni fogjuk – Linux is futtatható az Apple gépein).

Hogy miért?

A linuxosoknak nem tűnik fel, de a rendszerükkel folyamatosan törődni kell. A Mac-en ez nincs így. Itt a kezdeti nehézségek után ha a programokat egyszer felrakja az ember, a rendszer működik. Nincsenek inkompatibilitási problémák, vagy beállítási nehézségek a rendszer változtatásakor, és a legtöbb program szól, ha új verzió érhető el belőle - ennek telepítése nem hosszabb, mint egy központi tárolós (emerge, apt-get) frissítés. A napi használathoz (ahhoz, hogy MP3-at hallgass, webet nézz, emailezz) azonban szinte semmihez se kell hozzányúlni, "csak" használni.

A Mac-en a legtöbb linuxos program elérhető, minimális módosítással lefordítható. A Fink projekt a Debian apt csomagkezelőjét portolta OS X alá, mellyel számos más portolt UNIX-program telepíthető. Választhatunk előre fordított, bináris csomagokat, vagy kérhetünk forrásból telepítést is. A DarwinPorts projekt a BSD-n ismerős ports-rendszer Darwin-változata. Vannak Mac-es Linux disztribúciók is, ezek közül a Gentoo az OS X "fölé" települ, tehát nem kell a két operációs rendszer között váltanod, hanem a programok ugyanúgy futnak, ill. a YellowDog, vagy a Debian, melyek komplett Linux disztribúciókat kínálnak PowerPC architektúrára. OS X és az OpenSource világ

A Mac-en az X-es programok úgy futnak, hogy elindul egy "átlátszó hátterű" X szerver, a designhoz passzoló ablakkezelővel, és ennek a belső ablakaiként (mint pl. Safari esetében a böngészőablakok) futnak a megfelelő alkalmazások. Egyszerű indításuk egy kis segédprogrammal könnyen megoldható.

Néhány program Linux alatt már rendelkezik pl. az iTunes képességeivel, sőt, néha úgy érezheted, többel is – ilyen pl. az AmaroK. Sajnos a Mac-en a kis kiegészítések gyakran fizetősek, de ezek rendszerint nem létfontosságúak. A használat viszont kényelmes, és folyamatosan foglalkozhatsz mással - például alapbeállításban az iTunes az MP3-akat maga rendezi, csak meg kell neki "mutatnod" őket, azokat elhelyezi egy könyvtárstrutúrában, és innentől kezdve neked csak a hallgatásukkal kell törődnöd:)

A legjobb megoldás, hogy kipróbáld a Mac-életérzést az az, hogy egy fél órára (vagy többre) leülsz egy elé. Ebben segítségedre lehetnek a Mac-es bemutatótermek, esetleg a PearPC emulátor – bár utóbbi lassú, és kell hozzá egy OS X telepítő is, ráadásul a géphez adott CD-k rendszerint nem megfelelőek.

Személyes eszközök